O capsulă transportând trei astronauți de pe ISS a aterizat în siguranță în stepa kazahă (FOTO)

O capsulă transportând trei astronauți de pe ISS a aterizat în siguranță în stepa kazahă (FOTO)

O capsulă Soyuz TMA-19M transportând un echipaj de astronauți de pe Stația spațială internațională (ISS) - un rus, un american și un britanic - a aterizat cu succes sâmbătă în stepa kazahă, în apropiere de orașul Jezkazgan, a confirmat Agenția Spațială Europeană (ESA), conform DPA și Reuters.

Cei trei astronauți, între care Tim Peake, primul britanic la bordul ISS, au plecat de pe stație cu aproximativ trei ore înainte de aterizare, la încheierea unei misiuni de jumătate de an pe orbita Pământului, informează Reuters.

Capsula a aterizat pe o parte, ceea ce se întâmplă frecvent într-o zonă de stepă cu vânt, după un zbor cu parașuta de 14 minute. O echipă de căutare și recuperare i-a extras rapid pe cei trei astronauți din capsulă.

Alături de Peake s-au întors rusul Yuri Malenchenko, de la agenția spațială rusă Roscosmos, și americanul Tim Kopra de la NASA.

În timpul misiunii la bordul ISS, echipajul a realizat experimente și a testat noi tehnologii care ar putea fi folosite pentru viitoare misiuni umane de explorare.

În luna aprilie, Tim Peake a alergat distanța maratonului de la Londra pe o bandă rulantă instalată la bordul Stației Spațiale Internaționale, concomitent cu miile de maratoniști din capitala britanică. El a parcurs cei 42 de kilometri ai maratonului 3 ore, 35 de minute și 21 de secunde, în timp ce ISS a făcut un traseu de 100.000 de kilometri.

Echipajul întors sâmbătă de pe ISS va fi înlocuit de astronautul NASA Kate Rubins, cosmonautul rus Anatoli Ivanishin și japonezul Takuya Onishi, de la agenția de explorare aerospațială japoneză, care au programată lansarea spre orbită la 6 iulie de pe cosmodromul Baikonur.

La bordul ISS a rămas un alt echipaj format din trei astronauți: rușii Alexei Ovchinin și Oleg Skripochka și comandantul expediției 47, americanul Jeff Williams.

Stația Spațială Internațională, un proiect de mai mult de 100.000 de milioane de dolari la care participă 16 națiuni, orbitează cu mai mult de 27.000 de kilometri pe oră la aproximativ 400 de kilometri de Pământ, amintește EFE.

AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Cea mai mare notă luată de Piedone în viața lui a fost un 6...

2 Bilanțul după trei luni al noului comandant al Forțelor Armate Ucrainene: Armata lui Putin sângerează din greu, dar câștigă încă teren

3 STENOGRAME „Eugen Mîrtz i-a inoculat victimei ideea că prin sexul anal a salvat-o de la moarte deblocându-i o chakră ce controlează punctele vitale”

4 „A fost așa toată durata zborului de patru ore”

5 Prima intoxicare aruncată pe piață de Antena 3, un sondaj realizat de fostul ginere al lui Dan Voiculescu