O comisie a Congresului SUA a stabilit că fostul preşedinte Trump a încălcat legea pentru a inversa rezultatul alegerilor

O comisie a Congresului SUA a stabilit că fostul preşedinte Trump a încălcat legea pentru a inversa rezultatul alegerilor

O comisie a Congresului Statelor Unite a stabilit că fostul preşedinte Donald Trump şi susţinătorii săi au încălcat legea cu scopul de a inversa rezultatul alegerilor prezidenţiale din 2020, transmite joi AFP.

Comisia însărcinată cu anchetarea asaltului din ianuarie anul trecut asupra Capitoliului din Washington nu a ajuns încă la concluzia finală, iar ancheta continuă, dar a comunicat într-un memoriu obţinut de presa americană că are deja suficiente elemente pentru a "conchide cu bună credinţă că preşedintele şi personalul său de campanie s-au angajate într-o complicitate infracţională cu scopul de a înşela Statele Unite".

Congresmenii participanţi la anchetă au redactat documentul ca urmare a unei citaţii judiciare pentru accesul la documentele avocatului John Eastman, unul din aliaţii lui Trump. Un memoriu deja cunoscut al lui Eastman descrie modul în care vicepreşedintele de atunci al SUA, Mike Pence, ar fi putut împiedica Congresul să valideze victoria în alegeri a actualului preşedinte Joe Biden în faţa lui Trump.

Până la urmă, reaminteşte AFP, Pence a refuzat să blocheze procedura normală a parlamentului american, în 6 ianuarie 2021.

Comisia apreciază însă că actul respectiv a constituit o încălcare a legislaţiei americane, care incriminează "conspiraţia pentru comiterea unei infracţiuni împotriva Statelor Unite sau pentru fraudarea Statelor Unite sau a uneia din agenţiile acestora, în orice mod şi cu orice scop".

Donald Trump, care în perioada respectivă utiliza frecvent reţeaua socială Twitter, sugerase timp de câteva luni, chiar dinaintea alegerilor, celor care îi urmăreau contul respectiv că alegerile prezidenţiale ar putea fi falsificate. În 6 ianuarie, chiar înaintea ca mulţimea de susţinători ai săi să ia cu asalt Capitoliul din Washington, sediul Congresului Statelor Unite, el a susţinut la un miting din faţa Casei Albe că avusese loc o fraudă electorală şi le ceruse celor prezenţi să "lupte".

Până la urmă, Senatul american l-a achitat pe Trump de acuzaţia de "incitare la insurecţie". Fostul preşedinte este în continuare o figură dominantă în Partidul Republican şi lasă adesea să se înţeleagă că ar putea candida din nou la preşedinţie, în 2024. AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Cea mai mare notă luată de Piedone în viața lui a fost un 6...

2 „A fost așa toată durata zborului de patru ore”

3 Da, are 60 de ani și s-a calificat la concursul național de frumusețe Miss Argentina...

4 O nouă arestare la vârf în Rusia

5 VIDEO Surpriză totală / Cine ar fi „gurul” discipol al lui Gregorian Bivolaru săltat de mascați. Eugen Mârtz era invitat mereu la B1TV, la emisiunea Al…