O comisie parlamentară britanică avertizează asupra efectelor periculoase ale banilor negri din Rusia

O comisie parlamentară britanică avertizează asupra efectelor periculoase ale banilor negri din Rusia

Banii proveniţi din Rusia şi ascunşi în active din Regatul Unit subminează reacţia guvernului de la Londra la politica externă agresivă a Moscovei, arată un raport al comisiei pentru afaceri externe a parlamentului britanic, preluat de Reuters.

Începând din 1991, în centrul financiar londonez au intrat sume importante din Rusia, iar Londra este în continuare obiectivul predilect al oligarhilor şi oficialilor ruşi care îşi afişează averea în Europa, explică Reuters. Pe de altă parte, reaminteşte agenţia, Regatul Unit s-a aflat în avangarda reacţiilor diplomatice occidentale la otrăvirea fostului spion rus Serghei Skripal pe teritoriul britanic, pusă pe seama Kremlinului, deşi Rusia neagă orice implicare în incidentul din 4 martie.

Raportul parlamentar citat arată că fondurile ruseşti sunt un obstacol în calea criticilor şi în acelaşi timp un sprijin pentru campania preşedintelui Rusiei, Vladimir Putin, "de a submina sistemul internaţional bazat pe reguli".

"Dimensiunile daunelor pe care aceşti 'bani negri' le pot aduce intereselor de politică externă ale Regatului Unit depăşesc cu mult beneficiile tranzacţiilor ruseşti din City", a declarat preşedintele comisiei, Tom Tugendhat. "Nu există nicio scuză pentru ca Regatul Unit să închidă ochii în timp ce cleptocraţii preşedintelui Putin şi cei care încalcă drepturile omului folosesc bani spălaţi prin intermediul Londrei pentru a ne corupe prietenii, pentru a ne slăbi alianţele şi pentru a eroda încrederea în instituţiile noastre", a arătat el.

Comisia recomandă, printre altele, colaborarea Regatului Unit cu aliaţii săi pe plan internaţional, în special cu SUA şi cu Uniunea Europeană, pentru a îngreuna emiterea de obligaţiuni guvernamentale ruse, care nu sunt supuse sancţiunilor, prin bănci cărora li se aplică sancţiuni.

Statele Unite au impus deja, în aprilie, sancţiuni împotriva Rusiei, care este acuzată de amestec în alegerile prezidenţiale americane din 2016, reaminteşte Reuters. Moscova dezminte şi aceste acuzaţii, precum şi rolul în atacuri cibernetice din întreaga lume.

National Crime Agency - agenţia britanică pentru combaterea criminalităţii organizate - a comunicat luna aceasta că în Regatul Unit se spală anual sute de miliarde de lire, iar centrul financiar londonez este ţinta principală a ruşilor care încearcă să dea o acoperire legală profiturilor de pe urma corupţiei.

"Folosirea Londrei ca bază pentru activele corupte ale unor persoane cu relaţii la Kremlin este acum legată clar de o strategie rusească mai amplă şi are implicaţii asupra securităţii noastre naţionale", arată raportul comisiei parlamentare britanice. În acelaşi timp, "dimensiunile pieţelor financiare din Londra şi importanţa lor pentru investitorii ruşi oferă Regatului Unit o influenţă considerabilă asupra Kremlinului", apreciază comisia. AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 Moarte stupidă pentru un fotomodel, în camera de hotel. Tânăra a confundat ușa de la toaletă

2 Mare lovitură pentru Kremlin. Kârgâzstan și Kazahstan adoptă alfabetul latin, renunță la cel chirilic: „Russkiy Mir se destramă”

3 VIDEO ​George Simion, săltat de mascați, la 3 dimineața din Piața Victoriei, după un scandal de aproape o oră / Liderul AUR ar fi condus cu permisul s…

4 VIDEO Soldații Rusiei se răscoală. Ce-a pățit un ofițer de top care i-a amenințat pe noii recruți: ”Sunteți toți carne de tun!”

5 SUA răspund Rusiei cu USS Gerald R. Ford - cel mai modern și scump portavion construit vreodată. Nava, pregătită de prima misiune