O consilieră care lucra de 20 de ani pentru Viktor Orban şi-a dat demisia după discursul de la Băile Tuşnad: „Un text pur rasist”

O consilieră care lucra de 20 de ani pentru Viktor Orban şi-a dat demisia după discursul de la Băile Tuşnad: „Un text pur rasist”

Zsuzsa Hegedus a demisionat printr-o scrisoare deschisă după 20 de ani de colaborare cu Viktor Orban. Ea califică discursul susţinut de Orban la Băile Tuşnad drept unul „nazist”, relatează Digi24.

„Îmi pare sincer rău că trebuie să pun capăt unei relaţii din cauza unei poziţii atât de ruşinoase. Un text pur rasist, care i-ar fi plăcut chiar şi lui Goebbels. (...) După un astfel de discurs, care contrazice toate valorile mele de bază, nu am rămas cu altă opţiune”, a scris Hegedus, potrivit Digi24 .

„Noi, ungurii, nu suntem o rasă mixtă şi nici nu vrem să devenim”, a declarat Viktor Orban în discursul susţinut sâmbătă la Băile Tuşnad.

Potrivit premierului ungar, ţările unde europenii şi non-europenii se amestecă „nu mai sunt naţiuni”.

Comitetul Internaţional Auschwitz s-a declarat marţi „îngrozit” şi a îndemnat Uniunea Europeană să ia „distanţă de astfel de insinuări rasiste”.

Este un discurs „stupid şi periculos” ce le aduce aminte supravieţuitorilor Holocaustului de „perioadele sumbre ale propriei lor excluziuni şi persecuţii”, a subliniat vicepreşedintele organizaţiei, Christoph Heubner, citat de Agerpres.

Şi comunitatea evreiască din Ungaria a reacţionat împotriva discursului lui Orban. „Pe această Planetă există doar o singură rasă cu două picioare, care munceşte, vorbeşte şi uneori gândeşte: Homo Sapiens Sapiens”, a scris rabinul şef al Ungariei, Robert Frolich, pe contul său de Facebook.

Guvernul Ungariei s-a apărat marţi prin purtătorul său de cuvânt, Zoltan Kovacs, care a susţinut că este vorba despre „o interpretare greşită” din partea unor „oameni care nu înţeleg în mod clar diferenţa între amestecul de diferite grupuri etnice ale sferei iudeo-creştine şi amestecul de popoare de diferite civilizaţii”.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Cea mai mare notă luată de Piedone în viața lui a fost un 6...

2 Bilanțul după trei luni al noului comandant al Forțelor Armate Ucrainene: Armata lui Putin sângerează din greu, dar câștigă încă teren

3 STENOGRAME „Eugen Mîrtz i-a inoculat victimei ideea că prin sexul anal a salvat-o de la moarte deblocându-i o chakră ce controlează punctele vitale”

4 „A fost așa toată durata zborului de patru ore”

5 Prima intoxicare aruncată pe piață de Antena 3, un sondaj realizat de fostul ginere al lui Dan Voiculescu