O declarație care dă de gândit a unui oficial ucrainean...

O declarație care dă de gândit a unui oficial ucrainean...

În timp ce mulți analiști au sugerat că Ucraina ar putea fi nevoită, în cele din urmă, să accepte o anumită pierdere de teritoriu pentru a pune capăt conflictului, Kievul a insistat că toate frontierele sale trebuie restabilite.

Un scenariu care nu a fost discutat la fel de deschis este acela ca Ucraina să recâștige controlul asupra Donbasului și chiar și asupra Crimeei, și totuși războiul să continue, notează Sky News .

Anton Gherașcenko, un consilier important al guvernului ucrainean, a scris aseară pe Twitter: „A ajunge la granițele Ucrainei din 1991 nu înseamnă neapărat nici sfârșitul războiului și nici o victorie. Înseamnă mai degrabă trecerea la noi linii de contact”.

Ucraina a fost declarată independentă în 1991, în urma prăbușirii Uniunii Sovietice. În 2014, Crimeea a fost anexată ilegal de Moscova – în timp ce separatiștii susținuți de Rusia au fost activi în Donbas cu mult înainte de război.

În timpul conflictului actual, Rusia a declarat (din nou în mod ilegal) regiunile Donețk, Lugansk, Herson și Zaporijia ca fiind ale sale.

  • „Putin nu vrea să negocieze, el este mulțumit de război – îl ajută să-și mențină puterea”, a explicat Gherașcenko.
  • „Putin are 70 de ani și poate rămâne la putere pentru mult timp. Poziția sa este foarte puternică acum, a distrus complet opoziția și are sprijinul real al poporului rus. Nu există semne că regimul se poate schimba.
  • „Rusia s-a transformat acum într-un stat totalitar care aplică represiuni și adoptă legile necesare fără a ține cont de public. Putin, cu actuala sa mașinărie de propagandă, poate explica/justifica orice în fața populației sale.
  • „O adevărată victorie ucraineană va însemna că Rusia nu mai reprezintă o amenințare pentru noi – nici iminentă, nici într-o perspectivă pe termen lung.
  • „Pentru a realiza acest lucru, Rusia trebuie să treacă printr-o transformare uriașă, care poate începe cu schimbarea regimului lui Putin.”


Citește și:

populare
astăzi

1 „Ce s-a întâmplat în Europa de Est e un miracol economic fără precedent“

2 Rafinăriile Rusiei, la un pas de colaps după „vizitele” nocturne ale dronelor ucrainene

3 Amănunte din sondajele pe București. Singura certitudine este căderea ireversibilă a lui Piedone

4 VIDEO „Nasty” și-a ales candidatul pentru București! Pe cine susține fostul tenismen?

5 Rusia susține că Kim Jong-un va fi asasinat