O delegație a minerilor a intrat la discuții cu reprezentanți ai Guvernului

O delegație a minerilor a intrat la discuții cu reprezentanți ai Guvernului

O delegație a minerilor, sosiți luni în București, a intrat la discuții cu reprezentanți ai Guvernului, iar ceilalți protestează în Piața Victoriei.

Câteva sute de mineri și energeticieni protestează în Piața Victoriei din Capitală. Ei au bannere pe care scrie "ANRE, de ce opriți mina Gorjului? Siguranța energetică a țării în pericol", "Către FMI. Noi suntem români. Noi suntem români. Noi suntem aici pe veci stăpâni", "Certificatele verzi din România aduc în Gorj sărăcia".

De asemenea, aceștia poartă veste pe care scrie "Certificatele verzi, subvenții din banii românilor pentru regenerabile".

Membrii Federației Naționale de Mine din Energie au plecat luni, 11 aprilie, într-un marș de 320 de kilometri, de la Târgu Jiu până la București, protestând față de situația Complexului Energetic Oltenia și a sistemului energetic, în general, se arată într-un comunicat al Federației remis AGERPRES.

"Marșul de 320 de kilometri al minerilor și energeticienilor de la Complexul Energetic Oltenia, Târgu Jiu — Craiova — Slatina — Pitești — București este urmarea avalanșelor de distrugere a ultimei redute energetice a României, vânzarea țării unor interese străine și trădarea clasei politice a sistemului energetic național. Închiderea Complexului Energetic Oltenia echivalează în altă sferă cu desființarea Academiei Române sau dispariția istoriei și a limbii noastre din școlile românești. Punerea în pericol a independenței energetice a României poate fi interpretată ca o subminare a economiei de stat cu consecințe catastrofale, inimaginabile și iremediabile. Noi vom rescrie destinul Complexului Energetic Oltenia", precizează președintele Federației Naționale Mine Energie, Dumitru Pîrvulescu, în comunicatul menționat.

Complexul Energetic Oltenia (CEO) a decis la mijlocul lunii martie reducerea sau întreruperea activității în fiecare dintre sucursalele/subunitățile sale, atât în sectorul energetic, cât și în sectorul minier până în luna iunie, inclusiv, motiv pentru care 670 de angajați de la cele două sucursale din Craiova — SE Craiova II și SE Ișalnița — vor intra în șomaj.

Potrivit datelor furnizate AGERPRES de către CEO, decizia a fost luată ca urmare a cererii scăzute de energie pe bază de cărbune.

"Pentru perioada anului în care cererea de energie produsă pe bază de cărbune din sistem atinge cote minime, respectiv pentru lunile aprilie, mai și iunie 2016, s-a propus reducerea/întreruperea unor activități în fiecare dintre sucursalele/subunitățile CE Oltenia, atât în sectorul energetic, cât și în sectorul minier. Ca urmare a reducerii/întreruperii unor activități, un număr de 270 salariați de la Sucursala Electrocentrale Craiova II și 370 salariați de la Sucursala Electrocentrale Ișalnița se vor afla la dispoziția angajatorului în perioada menționată și vor beneficia de o indemnizație de 75% din salariul de bază și sporul de vechime, conform prevederilor CCM (contractului colectiv de muncă) aplicabil al CE Oltenia", au precizat, pentru AGERPRES, oficialii CE Oltenia, în data de 16 martie 2016.

Complexul Energetic Oltenia a avut anul trecut pierderi de 895 de milioane de lei, cu 30% mai mari față de rezultatul negativ înregistrat în 2014, când compania a avut pierderi nete de 693 milioane de lei.

AGERPRES/(AS — autor: Florin Bărbuță, editor: Oana Tilică, editor online: Ada Vîlceanu)


Citește și:

populare
astăzi

1 Așa se scrie istoria, oameni buni, din lucruri mărunte și neștiute...

2 VIDEO Atac cu rachete fără precedent al Ucrainei împotriva Rusiei

3 Voi ați văzut asta? / America, oameni buni...

4 Așa o fi?

5 VIDEO București 2024...