O expoziție Coco Chanel dezvăluie dovezi ale complicității creatoarei de modă cu naziștii și impactul pe care l-a avut în rezistența franceză

O expoziție Coco Chanel dezvăluie dovezi ale complicității creatoarei de modă cu naziștii și impactul pe care l-a avut în rezistența franceză

O retrospectivă majoră a lui Coco Chanel a scos la iveală dovezi conform cărora creatoarea de modă a fost membră a rezistenței franceze. Documentele inedite vor fi expuse, alături de dovezi contradictorii care atestă faptul că aceasta a acționat ca agent nazist, relatează The Guardian.

FOTO: Profimedia

Documentele referitoare la activitățile lui Chanel în Parisul din timpul războiului reprezintă o notă serioasă în cadrul unei expoziții care va fi probabil cea mai strălucitoare expoziție a anului, cu peste 50 de costume de tweed - inclusiv un set de costume roz cu bule care a aparținut lui Lauren Bacall - expuse la „Gabrielle Chanel: Fashion Manifesto”, care se va deschide la V&A din Londra la 16 septembrie.

„Nu puteam să facem o expoziție despre Chanel și să nu abordăm dosarul ei din timpul războiului”, a declarat curatorul, Oriole Cullen, care a extins o expoziție creată pentru prima dată la Palais Galliera din Paris în 2020 cu o nouă curatorie care aprofundează mai mult legăturile lui Chanel cu Marea Britanie, precum și activitățile sale din timpul războiului.

Documente inedite evidențiază numele „Gabrielle AKA Coco Chanel” pe o listă de 400.000 de persoane al căror rol în rezistență este susținut de documente oficiale. „Avem verificări de la guvernul francez, inclusiv un document din 1957, care confirmă participarea ei activă în rezistență”, a declarat Cullen.

Muzeul va expune, de asemenea, dovezi solide că Chanel a colaborat cu germanii în Parisul ocupat, inclusiv transcrieri ale interogatoriilor postbelice ale trei oficiali naziști care o numesc separat ca sursă de încredere.

„Noile dovezi nu o disculpă. Doar complică și mai mult imaginea. Tot ce putem spune este că a fost implicată cu ambele părți”, a declarat Cullen.

Spre deosebire de recenta expoziție Dior a muzeului, care a spus povestea unei case de modă care i-a supraviețuit fondatoarei sale cu 66 de ani, expoziția Chanel se încheie cu moartea ei în 1971. Expoziția este personală și, prin urmare, din cauza vieții controversate a lui Chanel, politică.

Cullen arată că o copilărie petrecută într-o mănăstire franceză după moartea mamei sale și dispariția tatălui său a produs un personaj a cărui înclinație spre autoprotecție a făcut-o să fie instinctiv de dreapta. Ea a spus că designerul a fost „mai mult decât orice un supraviețuitor, mereu în căutarea oportunităților de a merge mai departe în viață”.

La începutul anilor 1940, Chanel a avut o relație cu ofițerul nazist baronul Hans Günther von Dincklage, pe care a folosit-o pentru a-l elibera pe nepotul ei, Andrré Palasse, dintr-un lagăr german de prizonieri de război.

Piese de modă fragile, de obicei păstrate în secret în arhiva muzeului, vor fi expuse, împreună cu revoluționarii „pantaloni de seară” cu care o tânără Chanel a scandalizat societatea franceză. O sală va spune povestea parfumului Chanel nr. 5, care a devenit o semnătură a parfumului purtat de personalități importante, de la Marilyn Monroe la Andy Warhol.

Multe dintre cele 100 de piese adăugate la expoziție de la versiunea prezentată la Paris se referă la legăturile sale cu Marea Britanie. Un portret în ulei al lui Chanel, pictat de Winston Churchill, atestă o relație strânsă cu societatea britanică, care s-a format prin intermediul idilei sale cu ducele de Westminster. Naziștii i-au dat designerului numele de cod „Westminster”.

Expoziția evidențiază, de asemenea, legătura mai puțin cunoscută a acesteia cu industria britanică. Va fi expusă o rochie de seară roșie, din catifea, cu mănuși asortate până la cot, realizată pentru Chanel de către compania Manchester Velvet în 1932. În decursul acelui deceniu, Coco a înființat o companie - British Chanel Ltd - pentru fabricarea modelelor sale în țesături britanice, inclusiv în lenjerie din Irlanda de Nord și dantelă din Nottingham.

„Chanel era extrem de exigentă, astfel că această legătură atestă existența unei industrii textile de înaltă calitate în Marea Britanie, care, din păcate, nu mai există”, a declarat Cullen.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 „Ce s-a întâmplat în Europa de Est e un miracol economic fără precedent“

2 Rafinăriile Rusiei, la un pas de colaps după „vizitele” nocturne ale dronelor ucrainene

3 Amănunte din sondajele pe București. Singura certitudine este căderea ireversibilă a lui Piedone

4 VIDEO Președintele Iranului, Ebrahim Raisi, a murit / „Niciun semn de viață” la locul accidentului, spune televiziunea de stat iraniană

5 VIDEO „Nasty” și-a ales candidatul pentru București! Pe cine susține fostul tenismen?