O fi bine?/Comisia Europeană pune biciul pe Orban dându-i iar motive să rămână lângă Putin

O fi bine?/Comisia Europeană pune biciul pe Orban dându-i iar motive să rămână lângă Putin

Comisia Europeană va trimite miercuri o scrisoare oficială semnată de comisarul pentru buget Johannes Hahn prin care va informa guvernul de la Budapesta că a demarat procedura pentru statul de drept împotriva Ungariei, transmite publicația maghiară independentă Nepszava .

Procedura va dura între 6 și 9 luni și va avea ca scop sancționarea Ungariei pentru derapajele de la statul de drept, libertatea de exprimare și independența justiției, reclamate de Comisia Europeană încă din urmă cu doi ani.

Scrisoarea oficială a Comisiei Europene va indica îngrijorările legate de trucarea unor licitații din fonduri europene, precum și apropiata licitație pentru prrivatizarea Aeroportului din Budapesta, potrivit publicației citate.

Dacă guvernul Ungariei nu va pune capăt practicilor criticate de Comisia Europeană, Bruxelles-ul va putea suspenda plățile din fonduri europene pentru Budapesta. Pentru suspendarea plăților va fi nevoie de o decizie a Consiliului UE, care să decidă că încălcarea statului de drept duce la încălcarea inteeselor financiare ale Uniunii Europene prin furtul de fonduri.

Ungaria este deja într-o situație similară în ceea ce privește fondurile din PNRR, care nu au fost aprobate de UE din aceleași motive.

Activarea mecanismului privind statul de drept a fost deja anunțată de Ursula von der Leyen, președinta Comisiei Europene, într-un discurs din Parlamentul European susținut la începutul lunii aprilie. Ungaria este singura țară vizată de acest mecanism.

Sursa foto: Attila KISBENEDEK / AFP


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO „Ucrainenii au luat 8.000 de telefoane mobile și le-au pus pe stâlpi de doi metri, așa detectează dronele Shahed”

2 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

3 Dezvăluirile neașteptate ale șefului serviciului secret din Ucraina

4 Culisele uriașului scandal care zguduie regimul Orban, în Ungaria

5 Așa o fi? /