O hotărâre recentă a CJUE ar putea deschide calea pentru intrarea migranţilor în Ungaria (presă)

O hotărâre recentă a CJUE ar putea deschide calea pentru intrarea migranţilor în Ungaria (presă)

Hotărârea recentă a Curţii de Justiţie a Uniunii Europene (CJUE) de a interzice verificarea orientării sexuale a solicitanţilor de azil ar putea deschide calea pentru intrarea migranţilor în Ungaria, a relatat vineri cotidianul Magyar Idok, citat de MTI.

Secretarul de stat pentru justiţie al Ungariei, Pal Volner, a declarat pentru cotidianul citat că CJUE a luat această decizie după o consultare prealabilă cu experţi. Însă, dacă testele folosite în procedurile pentru acordarea de azil nu sunt potrivite, acest lucru ar trebui decis mai degrabă de psihologi decât de judecători, a adăugat el.

"Suntem conştienţi că o parte semnificativă dintre migranţi mint în legătură cu vârsta şi originea lor. În mod similar, ei ar putea minţi şi cu privire la orientarea lor sexuală", a spus Volner.

Potrivit cotidianului ungar, Volner a atras atenţia că "este un mare pericol ca tot mai mulţi migranţi să se întoarcă spre frontiera ungară declarându-se homosexuali, ceea ce înseamnă că ei trebuie admişi". Acordurile internaţionale interzic repatrierea de migranţi spre ţări unde viaţa sau sănătatea lor ar putea fi ameninţate, iar multe ţări africane persecută relaţiile homosexuale, a adăugat el.

Hotărârea de joi a CJUE a fost adoptată după o plângere a unui cetăţean nigerian a cărui cerere de azil a fost respinsă de autorităţile ungare. Bărbatul a solicitat azil în Ungaria, susţinând că a fost persecutat în ţara sa din cauza faptului că este homosexual.

Autorităţile ungare au solicitat ajutorul unui psiholog, care nu a putut verifica dacă bărbatul este într-adevăr homosexual, astfel că cererea lui a fost respinsă. Decizia a fost contestată de un alt tribunal din Ungaria, care a adus cazul în faţa CJUE.

Curtea de Justiţie de la Luxemburg a decretat că testarea psihologică lezează "cele mai intime aspecte ale vieţii" unei persoane şi din acest motiv tribunalele au oportunitatea de a cere sfatul de la experţi precum psihologi, iar drepturile fundamentale ale oamenilor, aşa cum subliniază Carta UE, trebuie să rămâne intangibile. CJUE a dat, de asemenea, de înţeles că fiabilitatea rapoartelor psihologice este limitată.

AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Un text dur și fără perdea despre ce se întâmplă acum în Ucraina și în „lumea civilizată”

2 VIDEO Atac cu rachete fără precedent al Ucrainei împotriva Rusiei

3 Dezvăluiri despre culisele unor negocieri secrete care ar fi putut termina demult războiul din Ucraina / Putin și Zelenski au fost dispuși să ia în cons…

4 Hărți care dau fiori / Victoria Rusiei în Ucraina ar avea consecințe devastatoare pentru apărarea NATO. România, printre țările aflate în pericol

5 Foarte interesante amănunte...