O înregistrare inedită cu John Lennon, vândută la licitaţie pentru aproape 50.000 de euro în Danemarca

O înregistrare inedită cu John Lennon, vândută la licitaţie pentru aproape 50.000 de euro în Danemarca

O casetă audio care conţine o înregistrare inedită cu John Lennon, realizată în urmă cu 51 de ani în Danemarca, a fost adjudecată marţi pentru suma de 49.760 de euro cu prilejul unei vânzări organizate la Copenhaga de casa de licitaţii Bruun Rasmussen, informează AFP.

''Un lot micuţ, care a suscitat mult interes'', a glumit Jesper Bruun Rasmussen, executorul licitaţiei, înaintea vânzării difuzate în direct.

Realizată pe 5 ianuarie 1970 de patru adolescenţi danezi care au venit să-şi întâlnească idolul, aflat într-un scurt sejur în nordul Iutlandei, peninsula care formează partea continentală a Danemarcei, înregistrarea, cu durata de 33 de minute, alternează conversaţia pe tema păcii cu cântecele ''Give Peace a Chance'' şi piesa inedită ''Radio Peace'', care n-a fost difuzată niciodată.

Foto: (c) PHILIP DAVALI / EPA


Cumpărătorul, a cărui identitate nu a fost imediat dată publicităţii, a achiziţionat de asemenea restul lotului: un exemplar al revistei şcolare la care scriau adolescenţii danezi şi fotografii din ziua pe care au petrecut-o împreună cu Lennon.

Lotul a avut o valoare estimată cuprinsă între 27.000 şi 40.000 de euro.

La sfârşitul lunii decembrie 1969, într-un episod uitat până în prezent, John Lennon a sosit în regatul scandinav însoţit de Yoko Ono pentru a o vizita pe Kyoko, fiica acesteia din urmă, care pe vremea aceea trăia alături de tatăl ei în peninsula Thy, în nordul extrem al ţării.

După ce iniţial a trecut neobservată, vizita acestora, care va dura doar câteva săptămâni, a atras curiozitatea localnicilor, iar starul a organizat o conferinţă de presă în prima zi a anului şcolar, a explicat pentru AFP unul dintre vânzători, Karsten Hojen.

Foto: (c) PHILIP DAVALI / EPA


Înfruntând condiţii meteo nefavorabile, împreună cu trei prieteni, dintre care unul nu mai este în viaţă, au reuşit în cele din urmă să-l intervieveze pe Lennon într-o ambianţă relaxată, într-o cabană dintr-un loc cunoscut sub denumirea Skyum Bjerge.

Denumirea locului precum şi numele cântăreţului au fost ortografiate greşit pe eticheta casetei.

Alexa Bruun Rasmussen, o reprezentantă a casei de licitaţii care a ascultat parţial înregistrarea, spune că ''este foarte emoţionantă, foarte sinceră''.

''Este foarte local, iar eu cred că asta o face să fie unică întrucât John Lennon vorbeşte cu tinerii liceeni, împărtăşesc aceeaşi pasiune a mesajului pentru pace. Ne dăm seama în mod clar că între ei există o conexiune'', a precizat aceasta pentru AFP înaintea vânzării.AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Surprinzătorul nume ales de Polonia pentru avioanele lor F-35 / Imagini în premieră din SUA cu primul F-35 polonez, aproape finalizat

2 Interesante amănunte / Într-o veche mină din Bihor zace cheia care poate salva Europa din dependența de China

3 Anumiți „grei” din intelligence beneficiază de o protecție specială, care îi face imuni?

4 Încă o dovadă a „corectitudinii” occidentale... Ți se face scârbă când citești așa ceva...

5 Lupta pentru Marea Neagră nu s-a încheiat