O instanţă din Rusia a anulat decizia de suspendare a activităţii conductei ce aduce ţiţei din Kazahstan în Marea Neagră

O instanţă din Rusia a anulat decizia de suspendare a activităţii conductei ce aduce ţiţei din Kazahstan în Marea Neagră

Tribunalul din Krasnodar a decis că Caspian Pipeline Consortium (CPC), o conductă prin care trece aproximativ 1% din petrolul mondial, trebuie să plătească o amendă de 200.000 de ruble (3.300 de dolari).

Conducta a făcut recurs la decizia tribunalul din oraşul rus Novorossiisk - de suspendare a operaţiunilor din pricina documentaţiei referitoare la o scurgere de petrol - motivând că punerea ei în aplicare ar avea consecinţe irevocabile pentru echipamentele conductei.

Prin conductă România importa petrol din Kazahstan pentru rafinăria Petromidia de la Năvodari.

CPC a declarat miercuri că viceprim-ministrul rus Viktoria Abramchenko a ordonat autorităţilor de reglementare, inclusiv autorităţii de reglementare a siguranţei industriale Rostekhnadzor, să inspecteze instalaţiile părţii ruse a consorţiului, scrie alarabya.net

Acesta a spus că inspecţia a constatat unele nereguli „documentare” privind planurile de abordare a scurgerilor de petrol. O scurgere de petrol a avut loc la terminal anul trecut.

Conducta a exportat anul trecut din Marea Neagră până la 54 de milioane de tone, sau aproximativ 1,2 milioane de barili pe zi, din principalul ţiţei din Kazahstan, amestecul acru uşor CPC.

Operaţiunile conductei au fost deja întrerupte de deteriorarea echipamentului terminal al Mării Negre în acest an.

În urma deciziei tribunalului din Novorossiisk, Kazahstanul a avut în vedere să interzică tranzitul dinspre şi către Rusia a mărfurilor vizate de sancţiuni occidentale.

Un ordin în acest sens, care vizează şi Belarusul, a fost pregătit de Ministerul kazah de Finanţe, a dezvăluit The Moscow Times.

Tokaev a cerut un studiu privind construirea unei conducte în zona Mării Caspice, un proiect propus anterior care ar transporta ţiţei din Kazahstan spre Europa ocolind Rusia.

Îmbunătăţirea infrastructurii portuare în zona Mării Caspice „este un obiectiv strategic" al Guvernului Kazahstanului, a declarat Tokaev, conform presei locale.

Tot joi, Ministerul Energiei din Kazahstan a anunţat că livrările de petrol prin CPC sunt la un nivel normal.

Orice perturbare majoră a operaţiunilor oleoductului CPC ar pune noi presiuni pe piaţa petrolieră mondială, care şi aşa se confruntă cu una dintre cele mai mari probleme pe partea de aprovizionare de la embargoul din 1970.

SUA au impus sancţiuni asupra petrolului rusesc, dar au apreciat că livrările de petrol din Kazahstan prin Rusia nu ar trebui să sufere întreruperi. La rândul său, Uniunea Europeană a anunţat că vrea să se elibereze de dependenţa de combustibili fosili din Rusia până în 2027.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO Soldați ruși spunând adevărul despre ce se întâmplă cu armata lor în Ucraina

2 Urmează bomba acestor alegeri? / AUR nu îndeplinește „o condiție de fond, determinantă” și toate candidaturile ar putea fi respinse!

3 De citit...

4 VIDEO Frate, nu ți-ai dori să trăiești așa ceva... Ce o fi fost în capul piloților?

5 „A fost așa toată durata zborului de patru ore”