O manifestație de amploare a avut loc la Budapesta, cerând demisia lui Orban.

O manifestație de amploare a avut loc la Budapesta, cerând demisia lui Orban.

Acțiunea a avut loc la apelul fostului oficial guvernamental Peter Magyar, care a acuzat public autoritățile maghiare de corupție sistemică.

Proteste în Budapesta. Foto: Arhiva Adevărul

O manifestație prin care se cere demisia premierului ungar Viktor Orban și a procurorului general Peter Polt a avut loc marți seara la Budapesta. Câteva mii de oameni - mulți cu torțe în mână - au organizat o procesiune de la clădirea Procuraturii Generale până în parlament și au organizat un miting în piața centrală Lajos Kossuth.

Acțiunea a fost organizată la chemarea fostului oficial guvernamental Peter Magyar, care a acuzat public autoritățile de corupție sistemică. El a publicat o înregistrare a unei conversații dintre fosta sa soție Judit Varga, care a demisionat recent din funcția de ministru al Justiției și președintele țării Katalin Nowak din cauza scandalului cu grațierea unui bărbat implicat într-o crimă de pedofilie.

Pe bandă se aude Varga, care atunci conducea Ministerul Justiției, vorbind despre încercarea asistenților șefului departamentului, premierul Antal Rogan, de a distruge o parte din probele din așa-numitul dosar Volner-Shadl.

Principalul inculpat era fostul secretar de stat al Ministerului Justiției, Pal Volner, care în 2022 a fost acuzat de primire de mită de la fostul șef al serviciului de executori judecătorești Gyorgy Schadl. Procurorii cer condamnarea la închisoare.

Marți, Magyar a depus mărturie în fața procurorilor în calitate de martor în caz și apoi a organizat o manifestație prin care a cerut demisia lui Orban. El și-a anunțat intenția de a crea un partid pentru a contesta actualele autorități la următoarele alegeri parlamentare.

Parchetul a dat asigurări că ancheta în acest caz va fi finalizată și nu au fost scoase probe din dosar. La rândul lor, reprezentanții guvernului au numit declarațiile lui Magyar „o furtună într-o ceașcă de ceai”, iar Varga a publicat o postare pe rețelele de socializare în care și-a exprimat nemulțumirea față de acțiunile fostului ei soț, care a înregistrat în secret conversația.

Se așteaptă ca opoziția politică să încerce să profite scandalul, care a izbucnit la doar o lună și jumătate după demisia președintelui și ministrului justiției. Pentru guvern și partidul de guvernământ „FIDES – Uniunea Civilă Maghiară” acest lucru este extrem de neprofitabil, având în vedere apropierea alegerilor pentru Parlamentul European, programate pentru începutul lunii iunie.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Cea mai mare notă luată de Piedone în viața lui a fost un 6...

2 Bilanțul după trei luni al noului comandant al Forțelor Armate Ucrainene: Armata lui Putin sângerează din greu, dar câștigă încă teren

3 STENOGRAME „Eugen Mîrtz i-a inoculat victimei ideea că prin sexul anal a salvat-o de la moarte deblocându-i o chakră ce controlează punctele vitale”

4 „Această funcție revine prin tradiție Statelor Unite” / Băsescu dezvăluie că nu România l-a propus pe Mircea Geoană la NATO!

5 Articol dubios despre România apărut în presa de la Budapesta...