O maşină de criptat ''Enigma'', adjudecată la 135.000 de euro

O maşină de criptat ''Enigma'', adjudecată la 135.000 de euro

Un exemplar din 1938 - 1940 al celebrei maşini de criptat "Enigma" a fost adjudecat, joi seara, la preţul de 135.000 de euro, la licitaţia de curiozităţi tehnice organizată online de Artmark.

Maşina de criptat "Enigma", folosită de armata germană în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial, model M 2-3, este o piesă de muzeu şi a fost pusă în vânzare la preţul de pornire de 9.000 de lei.

La licitaţie a fost adjudecată şi o maşină Maserati din 1988 care a aparţinut lui Sir Elton John. Maşina, un Maserati Spyder biturbo convertible, a fost adjudecată la 28.000 de euro.



Între loturile adjudecate s-au mai numărat: un pian Steinway & Sons - la 3.500 de euro, o cutie muzicală Art Nouveau - Screpel Pollet, tip orgă cu butoi (Franţa, circa 1900) - la 8.000 de euro, un joc electronic de pinball Fair Fight, care a aparţinut lui Nicolae Ceauşescu, la 2.500 de euro, un proiector de film Erlanghen cu magnetou (circa 1920) - la 1.200 de euro.



Potrivit Artmark, pianul Steinway & Sons, model Vertegrand, este considerat cel mai bun instrument muzical vertical din istorie şi favoritul profesorilor şi al muzicienilor profesionişti.



Pianul, fabricat în 1922, a fost pus în vânzare la preţul de pornire de 500 de euro. Modelul cunoscut sub numele K-132 a fost importat în România în anii 1930 de magazinul comerciantului evreu Nathan Mischonzniki. Pasionatul de muzică Mischonzniki, "furnizor al Curţii Regale", este cel care a înfiinţat în 1932 celebra companie de producţie muzicală Electrecord, prima întreprindere locală care înregistrează plăci muzicale (discuri) cu muzică românească, pentru patefon şi gramofon. Compania Electrecord a fost naţionalizată de regimul comunist în 1948, odată cu celelalte fabrici şi întreprinderi bucureştene. AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 PSD și PNL vor avea candidați separați la București: Gabriela Firea și Sebastian Burduja

2 O informație care dă fiori / Ce știe CIA despre intențiile Rusiei în Europa?

3 Piedone este pe punctul de a pierde inclusiv Sectorul 5... E disperare mare printre acoliții lui... Deh, s-a schimbat joaca...

4 AUDIO Numele lui Coldea, într-un nou scandal. Anca Alexandrescu a difuzat înregistrări depuse la DNA

5 Surprize în noul sondaj realizat de INSCOP la comanda News.ro