O navă de război americană a traversat Strâmtoarea Taiwan; China acuză Washingtonul că "transmite un semnal greşit"

O navă de război americană a traversat Strâmtoarea Taiwan; China acuză Washingtonul că "transmite un semnal greşit"

O navă de război americană a intrat în Strâmtoarea Taiwan, a anunţat joi Marina SUA, la o zi după o atenţionare a unui comandant care a afirmat că se teme de o invazie a acestui teritoriu de către China până în 2027, relatează AFP.

USS John Finn, distrugător lansator de rachete din clasa Arleigh Burkede, a navigat miercuri în această strâmtoare care separă China continentală de Taiwan, a precizat Flota a 7-a americană.

Este a treia operaţiune de acest tip de la învestirea preşedintelui american Joe Biden şi urmăreşte "să arate angajamentul SUA în favoarea unei zone indo-pacifice libere şi deschise", a precizat Marina SUA într-un comunicat.

Beijingul revendică aproape toate insulele din Marea Chinei de Sud şi se plânge cu regularitate de operaţiuni militare americane în acest sector, zonă în care se poartă o luptă de influenţă cu Washingtonul.

Joi, China a protestat ferm în legătură cu trecerea navei de război americane prin Strâmtoarea Taiwan. Un purtător de cuvânt al Comandamentului de Est al Chinei a acuzat Washingtonul că "transmite un semnal greşit" cu această decizie, potrivit DPA.

El a mai spus că o consideră un act de interferenţă şi că pune în pericol pacea şi stabilitatea în Strâmtoarea Taiwan.

Armata chineză a trimis unităţi militare pentru a monitoriza distrugătorul american.


Foto: (c) Jason Waite/U.S. Navy/Handout via REUTERS


Mai multe ţări vecine, cum ar fi Filipine, Malaezia, Brunei, Indonezia, Singapore şi Vietnam, contestă de asemenea unele revendicări ale Chinei în zonă, care este o rută-cheie a comerţului maritim mondial.

Trecerea navei a avut loc în ziua în care comandantul forţelor americane din regiune, amiralul Philip Davidson, a afirmat că se teme de o ameninţare militară tot mai mare din partea Chinei.

"Mă tem ca ei să nu fie pe punctul să îşi accelereze planul de a lua locul SUA (...) până în 2050", a declarat Davidson, şeful Comandamentului Militar Indo-Pacific (INDOPACOM) în faţa unei comisii a Senatului american.

"Este clar că Taiwanul face parte din ambiţiile lor şi cred că ameninţarea va fi evidentă în deceniul următori, de fapt în următorii şase ani", a adăugat el.

Taiwanul are o populaţie de 23 de milioane de locuitori. Insula este condusă din 1945 de un regim ('Republica Chineză') care s-a refugiat acolo după victoria comuniştilor în China continentală în 1949 la capătul unui război civil chinez.

'Republica Populară Chineză', cu capitala la Beijing, consideră că acest teritoriu este una dintre provinciile sale. Ea ameninţă să recurgă la forţă în cazul proclamării oficiale a independenţei pe insulă.

De la venirea la putere în Taiwan în 2016 a preşedintei Tsai Ing-wen, provenită dintr-un partid considerat ca fiind în mod tradiţional ostil Beijingului, Republica Populară Chineză şi-a intensificat eforturile pentru a izola şi mai mult insula, din punct de vedere diplomatic, economic, dar şi militar.

Anul trecut, avioane militare chineze au efectuat 380 de incursiuni în zona de identificare a apărării aeriene (ADIZ) a Taiwanului. AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

2 Foarte interesante amănunte...

3 Nu le zice rău Ciucă...

4 Era omul Rusiei? / O anchetă de contraspionaj duce la demiterea comandantului polonez al EUROCORPS, locotenent-generalul Jaroslaw Gromadzinski

5 „Le-am spus atunci, foarte clar: Într-o lună începe războiul”