O nouă descoperire oferă noi informaţii despre viaţa sclavilor din Pompei

O nouă descoperire oferă noi informaţii despre viaţa sclavilor din Pompei

Arheologii au descoperit un mic dormitor situat într-o vilă romană din apropiere de Pompei, încăpere care ar fi folosită de sclavi şi care ar oferi noi informaţii despre statutul acestora în lumea antică, a anunţat duminică ministerul italian al Culturii, transmite Reuters.

Pompei, Italia. foto pixabay (Arhivă)

Camera a fost descoperită în vila Civita Giuliana, la circa 600 de metri nord de zidurile oraşului Pompei, distrus de o erupţie vulcanică a Vezuviului, cu aproape 2.000 de ani în urmă, scrie Agerpres.

Încăperea conţinea două paturi, dintre care doar unul avea o saltea, două dulapuri mici şi o serie de urne şi recipiente ceramice, în care au fost găsite rămăşiţele a doi şoareci şi a unui şobolan.

Aceste detalii subliniază încă o dată condiţiile şi igiena precare în care trăiau în acea perioadă eşaloanele inferioare ale societăţii", a indicat ministerul Culturii în comunicat.

Nu au fost găsite urme de zăbrele , încuietori sau lanţuri care ar fi putut fi utilizate pentru a limita libertatea locuitorilor încăperii.

Controlul se pare că era exercitat în primul rând prin intermediul organizării interne a servituţii, mai degrabă decât prin bariere şi constrângeri fizice", a spus Gabriel Zuchtriegel, directorul Parcului Arheologic din Pompei.

Excavaţiile la vila Civita Giuliana au fost efectuate în 1907-1908 , şi apoi din nou în 2017, când poliţia şi-a dat seama că situl era jefuit de cei care făceau săpături ilegale.

Arheologii au declarat că o secţiune a unuia dintre paturi a fost distrusă de un tunel folosit de jefuitori pentru a accesa o altă parte a vilei.

Pompei şi peisajul rural din împrejurimi au fost acoperite de cenuşă vulcanică după ce vulcanul Vezuviu a erupt în anul 79 e.n., omorând mii de romani care nu erau conştienţi că trăiesc la poalele unuia dintre cei mai mari vulcani din Europa.

Erupţia a îngropat oraşul sub un strat gros de cenuşă, conservând trupurile multora dintre locuitori şi numeroase clădiri.

Situl a cunoscut recent un avânt în ceea ce priveşte activitatea arheologică recentă, menit să pună capăt anilor de decădere şi de neglijenţă, în mare parte datorită unui proiect încheiat recent, în valoare de 105 milioane de euro (115,58 milioane de dolari americani), finanţat de UE.

Ministrul Culturii, Gennaro Sangiuliano, a amintit că eforturile de conservare şi cercetare vor continua. „Ceea ce învăţăm despre condiţia materială şi organizarea socială a acelei epoci deschide noi orizonturi pentru studii istorice şi arheologice", a spus oficialul duminică.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 „Ce s-a întâmplat în Europa de Est e un miracol economic fără precedent“

2 După America Express, copiii Andreei Esca fac din nou echipă la Antena 1. Alexia Eram: „M-am simțit foarte bine la filmări”

3 Rafinăriile Rusiei, la un pas de colaps după „vizitele” nocturne ale dronelor ucrainene

4 Voi vedeți ce se întâmplă în Polonia?

5 „Ar fi primul val al ofensivei”