O nouă linie telefonică militară directă SUA-Rusia, în timp ce războiul din Ucraina face ravagii

O nouă linie telefonică militară directă SUA-Rusia, în timp ce războiul din Ucraina face ravagii

Pentagonul a stabilit o nouă linie telefonică directă cu Ministerul rus al Apărării pentru a preveni ''erorile de calcul, incidentele militare şi escaladarea'' în regiune, pe măsură ce invazia Rusiei în Ucraina avansează, a declarat joi pentru Reuters un oficial american.

Statele Unite spun că nu au trupe în Ucraina, dar ele şi aliaţii NATO din Europa sunt îngrijoraţi de posibile consecinţe, inclusiv accidente, în timp ce Rusia pune în scenă cel mai mare asalt asupra unui stat european de la cel de-al Doilea Război Mondial încoace.

De asemenea, SUA şi aliaţii lor direcţionează arme în valoare de milioane de dolari către forţele armate ucrainene, care le folosesc împotriva trupelor ruseşti, în ciuda avertismentelor Moscovei împotriva interferenţelor străine.

''Departamentul Apărării a stabilit recent, la 1 martie, o linie de de-conflict cu Ministerul rus al Apărării în scopul prevenirii erorilor de calcul, a incidentelor militare şi a escaladării', a declarat un înalt oficial american din domeniul apărării, vorbind sub protecţia anonimatului. Declaraţia lui confirmă o informaţie transmisă iniţial de NBC.

Armata americană a stabilit cu succes linii directe cu Rusia în trecut, inclusiv în timpul războiului din Siria, unde Moscova a intervenit de partea preşedintelui Bashar al-Assad.

Acolo, SUA şi Rusia desfăşurau campanii militare paralele, Statele Unite concentrându-se pe lupta împotriva Statului Islamic.

Măsura este doar cel mai recent efort de a reduce tensiunea în creştere dintre Statele Unite şi Rusia, unde preşedintele Vladimir Putin - într-un avertisment clar adresat Occidentului - a anunţat la sfârşitul săptămânii trecute că îşi pune forţele nucleare în stare de alertă maximă.

Ministrul de externe al lui Putin, Serghei Lavrov, a fost citat miercuri avertizând că un al treilea război mondial ar fi un conflict nuclear, remarci care au contribuit la creşterea neliniştii.

Armata americană a anunţat miercuri că va amâna un test planificat de lansare a unei rachete balistice intercontinentale Minuteman III.

''Recunoaştem, în acest moment de tensiune, cât de critic este ca atât Statele Unite, cât şi Rusia să ţină cont de riscul unor erori de calcul şi să ia măsuri pentru a reduce aceste riscuri'', a declarat miercuri purtătorul de cuvânt al Pentagonului, John Kirby, în timp ce anunţa decizia de amânare.AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO „Ucrainenii au luat 8.000 de telefoane mobile și le-au pus pe stâlpi de doi metri, așa detectează dronele Shahed”

2 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

3 Așa o fi? /

4 Dezvăluirile neașteptate ale șefului serviciului secret din Ucraina

5 Culisele uriașului scandal care zguduie regimul Orban, în Ungaria