O nouă predicție sumbră: 400 de cazuri noi de coronavirus raportate zilnic în București, în august/„Situația la nivel național se înrăutățește mai repede decât prognoza luată în calcul de Guvern”

O nouă predicție sumbră: 400 de cazuri noi de coronavirus raportate zilnic în București, în august/„Situația la nivel național se înrăutățește mai repede decât prognoza luată în calcul de Guvern”

Numărul cazurilor de coronavirus va continua să crească în perioada următoare în România, consideră cercetătorii care trag un semanl de alarmă asupra asupra evoluției pandemiei în Capitală. Octavia Jurma, cercetător și medic din Timișoara, pasionat de statistică, precizează că potrivit predicțiilor matematice ne putem aștepta ca numărul cazurilor noi de coronavirus raporatte zilnic în Capitală să treacă de 300 până  la sfârșitul lunii iulie și la 400 de cazuri noi la începutul lunii august.

“Am făcut în week-end o prognoză pentru Bucurețti la cererea unor colegi. Mi-au sarit câțiva dintre ei în cap că sunt alarmist cu 165 de cazuri noi pe zi dar situația pare să se precipite”, a declarat pentru B1.RO Octavian Jurma, în contextul în care marți autoritățile au raportat peste 150 de cazuri noi de coronavirus în Capitală.

Situația se înrăutățește mai repede decât prognoza luată în calcul de Guvern

De asemenea, Octavian Jurma a precizat că pandemia de coronavirus din România evoluează mult mai îngrijorător decât datele luate în considerare de către autoritățile centrale care se așteaptă la 1.600 de cazuri noi de coronavirus raportate zilnic în luna august.

“Situația la nivel național se înrăutățește mai repede decât prognoza din materialul de fundamentare al Guvernului și evoluează foarte aproape de scenariul pesimist. Ca să adauge la confuzie autoritățile par să oscileze între "am fost luați prin surpriză" și "totul e în regulă", dar invariabil concluzia este "nu noi suntem de vină", a precizat pentru B1.RO medicul Octavian Jurma.

Acesta a realizat de curând o comparație între modul în care a evoluat pandemia de coronavirus în Suceava, considerat în urmă cu câteva luni epicentrul crizei sanitare din România și București.

Dacă în 2 aprilie, numărul total de cazuri din București era la 46% față de cel din Suceava, azi este la 102% și crește relativ lent dar constant. De asemenea, potrivit medicului timișorean, Argeș și Brașov au șanse reale să depășească Capitala până la sfârșitul lunii iulie.

“Ne aflam acum pe un nou front ascendent al cărui aspect este mult mai amenințător decât valul din iunie. Cele doua sageti rosii arata diferenta dintre unghiul de atac.

Noul val este cel mai masiv și crește cel mai repede de la debutul monitorizării valorilor pe județe (2 aprilie) și a împins deja numărul de cazuri noi peste pragul de 100 de cazuri noi pe zi mai repde decat predicția iar evoluția reală continuă sa se situeze peste curba simularii.

Singura veste bună este că sunt semne firave că are loc o scădere a intensității care au fost incluse în predicție.

Sistemul de simulare îmi permite acum să introduc ipoteze care să reflecte intervenții politice, praguri naturale, observații empirice sau pur și simplu impresii subiective etichetate generic "ipoteza descendența/ascendentă".

Dacă această scădere a ratei de creștere se menține va depăși în săptămâna următoare pragul de 150 de cazuri noi pe zi, cu un vârf de peste 165 de cazuri noi în intervalul 24-26 iulie 2020 (începutul săptămânii viitoare)

Aspectul curbei și instinctul îmi sugerează că la acest nivel e probabilă o intervenție și am intodus o ipoteză, descendența. În lipsa ei, numerele cresc vertiginos și se poate trece de 300 de cazuri noi pe zi înainte de sfârșitul lunii.

Acest scenariu pesimist nu trebuie ignorat pentru că așa cum vedeți, simularea subapreciază deja destul de mult evoluția reală iar o corecție poate duce chiar și la peste 400 de cazuri noi pe zi la începutul lui august”, este predicția făcută de medicul timișorean Octavian Jurma, la începutul acestei săptămâni.

 Un nou record al cazurilor noi de coronavirus

Grupul de Comunicare Strategică a anunțat marți că, în ultimele 24 de ore, au fost depistate cu coronavirus încă 994 de persoane, iar 36 de  pacienți COVID-19 au murit. Astfel, bilanțul epidemiei a ajuns la 39.133 de infectări și 2.074 decese.

În secțiile de Terapie Intensivă sunt internați în acest moment 297 de oameni. 24.454 de pacienți au fost declarați vindecați și 2.612 pacienți asimptomatici au fost externați la 10 zile după depistare. Totodată, până în prezent, 1.087 de pacienți cu test pozitiv au fost externați la cerere. De la izbucnirea crizei, în România au fost prelucrate 984.396 de teste. În Diaspora, 5.243 români au fost testați pozitiv cu SARS-CoV-2. Au murit 122, dar 158 s-au vindecat.

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 Banii City Insurance s-au dus în buzunarele cumnatului lui Adrian Năstase?

2 Un șobolan al Securității care a supraviețuit „democrației”

3 Dragnea va anunța duminică formarea unui nou partid

4 Cine sunt animalele care au umplut de sânge un activist de mediu şi doi jurnalişti, într-o pădure din Bucovina

5 Cine sunt cei doi medici care au creat mitul Ivermectinei ca „leac miraculos” pentru COVID-19