O nouă rezoluție în PE pentru aderarea României și Bulgariei la Schengen: Situația actuală, instrumentalizată de propaganda anti-UE

O nouă rezoluție în PE pentru aderarea României și Bulgariei la Schengen: Situația actuală, instrumentalizată de propaganda anti-UE

Plenul Parlamentului European a votat o nouă rezoluție pentru aderarea României și Bulgariei la spațiul de liberă circulație european. Eurodeputații solicită aprobarea Consiliului European, subliniind că situația actuală „este instrumentalizată de propaganda anti-UE, inclusiv propaganda rusă”.

FOTO EPA EFE

Noua rezoluție a fost votată miercuri, în plenul Parlamentului European, cu 526 voturi „pentru”, 57 voturi „împotrivă” și 42 „abțineri”.

Eurodeputații au subliniat că situația actuală „este instrumentalizată de propaganda anti-UE, inclusiv propaganda rusă” și „subminează capacitatea UE de a-și promova valorile și buna guvernanță în țările din afara UE”.

Rezoluția votată mai solicită o estimare a pierderilor financiare, câștigurilor nerealizate și daunelor aduse mediului pe care România și Bulgaria le-au suferit din iunie 2011 din cauza „deciziei negative și nejustificate” privind aderarea la Schengen, dar și o analiză a posibilelor mecanisme de compensare a pierderilor financiare.

Totodată, textul rezoluției arată că cele două state „au demonstrat deja respectarea criteriilor necesare, îndeplinirea efectivă a obligațiilor impuse de acquis-ul Schengen și contribuția pozitivă pe care o au deja la funcționarea spațiului Schengen”, exprimând „regretul profund cu privire la rezultatul deliberărilor Consiliului din 8 decembrie 2022, în urma cărora a fost refuzată aderarea României și a Bulgariei la spațiul Schengen, fără să fi fost prezentată nicio justificare de natură juridică legată de criteriile de aderare; consideră că acest rezultat a fost motivat mai degrabă de campanii politice naționale decât de criteriile efective de aderare”.

„Constată cu profundă îngrijorare că acest rezultat a făcut ca cetățenii români și bulgari să se simtă discriminați și invită Comisia să aibă în vedere realizarea unei analize privind posibilele încălcări ale Tratatului privind Uniunea Europeană”, dar și aderarea Croației la spațiul Schengen și refuzul aderării României și Bulgariei, arătând că refuzul celor două state „a avut un efect devastator asupra sprijinului public pentru UE”, mai arată textul rexoluției.

Totodată, eurodeputații „îndeamnă Consiliul să își îndeplinească obligațiile referitoare la cooperarea loială în temeiul articolului 13 din TUE în relația sa cu Comisia și cu Parlamentul European și își exprimă disponibilitatea de a acționa cu bună credință cu privire la aderarea României și Bulgariei la spațiul Schengen; consideră că refuzul de a accepta România și Bulgaria în spațiul Schengen conduce la o încălcare a Cartei drepturilor fundamentale a UE în ceea ce privește dreptul la demnitate umană (articolul 1), libertate și securitate (articolul 6), egalitatea în fața legii (articolul 20), protecția mediului (articolul 37) și libertatea de circulație (articolul 45)”.

Astfel, europarlamentarii „solicită Consiliului să respecte articolul 4 alineatul (2) din Actul din 2005 privind aderarea Republicii Bulgaria și a României la UE și să voteze, fără întârziere și cel târziu până la sfârșitul anului 2023, în favoarea aderării celor două țări la spațiul Schengen și a aplicării depline de către acestea a acquis-ului Schengen, numai pe baza îndeplinirii de către ele a criteriilor Schengen”.

Rezoluția mai „solicită tuturor statelor membre să își îndeplinească obligația de cooperare loială cu România și Bulgaria în ceea ce privește aderarea acestor două state membre la spațiul Schengen, în conformitate cu articolul 4 alineatul (3) din TUE” și „ia act de faptul că niciun stat membru nu ar trebui să încalce în mod arbitrar drepturile altor state membre, inclusiv drepturile întemeiate ale acestora de a adera la spațiul Schengen odată ce sunt îndeplinite criteriile”.

În același timp, eurodeputații îndeamnă Comisia „să analizeze toate procedurile posibile pentru a apăra dreptul la liberă circulație al cetățenilor români și bulgari” și „subliniază necesitatea de a analiza posibilitățile actuale și potențiale viitoare de a sesiza Curtea de Justiție a Uniunii Europene”, invitând Președinția spaniolă a Consiliului să acorde o prioritate deosebită acestui subiect și să programeze un vot pe această temă în 2023”, dar și „Consiliul să ia măsuri pentru a evita utilizarea abuzivă a dreptului de veto”.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 „Ce s-a întâmplat în Europa de Est e un miracol economic fără precedent“

2 După America Express, copiii Andreei Esca fac din nou echipă la Antena 1. Alexia Eram: „M-am simțit foarte bine la filmări”

3 Rafinăriile Rusiei, la un pas de colaps după „vizitele” nocturne ale dronelor ucrainene

4 Voi vedeți ce se întâmplă în Polonia?

5 „Ar fi primul val al ofensivei”