O nouă tranșă de compensații pentru fermierii români. Comisia Europeană propune acordarea altor 30 milioane de euro

O nouă tranșă de compensații pentru fermierii români. Comisia Europeană propune acordarea altor 30 milioane de euro

Premierul Nicolae Ciucă a anunțat că fermierii români ar putea primi alte 30 de milioane de euro, la propunerea Comisiei Europene, pe lângă cele 10 milioane euro aprobate deja prin primul pachet de ajutor, la care Guvernul român a adăugat alte 10 milioane euro.

FOTO Pixabay

„Comisia Europeană propune acordarea unei a doua tranșe de compensații pentru fermierii români, estimată la aproximativ 30 milioane de euro”, a anunțat premierul Nicolae Ciucă.

50 de milioane de euro ar urma să primească fermierii români

De asemenea, șeful Guvernului român a informat că „acești bani vor veni în plus față de cele 10 milioane euro aprobate deja de Comisie prin primul pachet de ajutor, la care Guvernul României a adăugat încă 10 milioane euro. Am susținut încă de la început, inclusiv prin scrisoarea pe care am trimis-o Comisiei Europene, că fermierii români au nevoie de o justă compensație pentru pierderile suferite ca urmare a importurilor de cereale din Ucraina”.

„Spre deosebire de alte țări afectate, România a avut poziția corectă și nu a luat o decizie unilaterală, respectând atât normele și regulile europene, cât și interesele fermierilor români. Pachetul de ajutor financiar pentru România, Polonia, Slovacia, Ungaria și Bulgaria va fi discutat și aprobat foarte curând de instituțiile europene”, a mai transmis șeful Guvernului.

Importul de grâu, porumb, floarea-soarelui și rapiță, provenite din Ucraina, oprit

Potrivit premierului, „totodată, Comisia a decis să activeze clauza de salvgardare pentru importurile de grâu, porumb, floarea-soarelui și rapiță, provenite din Ucraina. Măsura va fi în vigoare până pe 5 iunie 2023, când va exista o nouă discuție pentru o eventuală prelungire”.

Purtătorul de cuvânt al PNL a anunțat că importul de cereale din Ucraina către România urmează să fie oprit până pe 5 iunie.

Iată că se poate. Trebuie să fim inteligenți și să folosim toată presiunea pentru ca UE să ne dea dreptate. România trebuie să continue să-și promoveze interesele la nivel european în aceeași manieră propusă de PNL, care s-a dovedit a fi cea câștigătoare pentru noi. Acțiunile și negocierile purtate de Premierul Nicolae Ionel Ciucă, cât și de Președintele Klaus Iohannis au dat roade. Abordarea deschisă către partenerii europeni este calea corectă”, a susținut liberalul Ionuț Stroe.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

2 Foarte interesante amănunte...

3 Era omul Rusiei? / O anchetă de contraspionaj duce la demiterea comandantului polonez al EUROCORPS, locotenent-generalul Jaroslaw Gromadzinski

4 Nu le zice rău Ciucă...

5 „Lebăda neagră”, noul trend pe internet după prăbușirea podului din Baltimore. Ce teorii ale conspirației circulă pe rețelele sociale