O nouă victorie pentru conservatorii Angelei Merkel în landul cu cea mai mare populație din Germania

O nouă victorie pentru conservatorii Angelei Merkel în landul cu cea mai mare populație din Germania

Partidul cancelarului german Angela Merkel, Uniunea Creștin-Democrată (CDU, conservator) a câștigat alegerile organizate în Renania de nord - Westfalia, obținând o victorie semnificativă în fața Partidului Social-Democrat (SPD) în landul cel mai populat al Germaniei și considerat fieful SPD, cu patru luni înaintea alegerilor legislative federale, informează AFP, Reuters și DPA.

Sondajele realizate la ieșirea de la urne după încheierea scrutinului de duminică arată că CDU a devansat SPD cu 34,5% din voturi față de 30,5%. Este cel mai slab rezultat al social-democraților înregistrat până acum în acest land, conform sondajelor difuzate de canalele publice ARD și ZDF.

În același timp, formațiunea de dreapta naționalistă Alternativa pentru Germania (AfD) a obținut 7,5%, ceea ce îi asigură intrarea în cel de-al 13-lea legislativ regional de la înființarea sa, indică exit-pollul ZDF.

Pentru SPD este cea de-a treia înfrângere la un astfel de scrutin înregistrată începând din martie, ceea ce pune și mai mult la îndoială șansele social-democraților de a o înlocui pe Angela Merkel din funcția de cancelar la alegerile din septembrie.

După ce liderul social-democrat Martin Schulz demisionat de la conducerea Parlamentului European pentru a prelua președinția SPD, acest partid a crescut în sondaje la începutul anului, ajungând chiar peste CDU. Însă între timp conservatorii au revenit și în prezent sunt cotați cu circa 36% din intențiile de vot, cu procente cuprinse între 6% și 8% peste social-democrați, astfel că Angela Merkel privește cu optimism scrutinul din 24 septembrie, când speră să obțină al patrulea mandat în fruntea executivului de la Berlin.

Peste 13 milioane de alegători — o cincime din electoratul german — au fost chemați duminică la urne în landul din vestul republicii federale.

AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO „Ucrainenii au luat 8.000 de telefoane mobile și le-au pus pe stâlpi de doi metri, așa detectează dronele Shahed”

2 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

3 Așa o fi? /

4 Culisele uriașului scandal care zguduie regimul Orban, în Ungaria

5 Dezvăluirile neașteptate ale șefului serviciului secret din Ucraina