O pânză de Pissarro, furată de naziști, va fi restituită proprietarului, care o va expune în Franța

Furat de naziști în 1941 la Paris și expus în ultima vreme într-un muzeu american, un tablou de Camille Pissarro, "La bergere rentrant les moutons", a făcut obiectul unui acord de restituire încheiat în cursul acestei săptămâni, a anunțat miercuri avocatul Pierre Ciric, citat de AFP.

Titlul de proprietate deținut de Universitatea Oklahoma se transferă către Leone Meyer, o femeie scăpată din holocaust, opera urmând să fie expusă într-un mueu ce va fi desemnat ulterior, a declarat pentru AFP Pierre Ciric, avocat din New York care a condus negocierile.

Leone Meyer este unica moștenitoare a lui Raul Meyer, tatăl său adoptiv decedat, care a condus Galeriile Lafayette. Raul Meyer și-a depus colecția de opere de artă în 1940 într-o casetă la Credit commercial de France, preluat ulterior de naziști.

Tabloul, un ulei pe pânză realizat de Pissarro în 1886, a fost achiziționat de-a lungul anilor de un negustor elvețian, apoi de un proprietar de galerie newyorkez și în final de colecționarii Aaron și Clara Weitzenhoffer, care l-au lăsat moștenire Universității Oklahoma.

Conform acordului semnat luni, tabloul va fi expus cinci ani într-un muzeu din Franța și apoi, prin rotație, la muzeul "Fred Jones" al Universității Oklahoma și un muzeu francez. Leone Meyer va lăsa pânza unui muzeu, fie în timpul vieții, fie prin testament.

"Prioritară era expunerea publică", a spus avocatul Pierre Ciric, care a facilitat negocierile încheiate rapid, ținând seama că plângerea datează din mai 2013, încheie AFP.

AGERPRES

 

Trimite pe WhatsApp

Citește și:

populare
astăzi

1 Dăncilă la DNA? Ițele scandalului Tarom duc la vârful guvernului și PSD! „Cuc s-a dus la ordin acasă la direct…

2 Info / Gâdea, notificat de noua șefă a Parchetului European să achite daunele morale de 300.000 de lei

3 Nou scandal în PSD! Păcăliții vor să dea în judecată partidul! Dăncilă a aprobat ca doar Plumb să primească ba…

4 Dăncilă, la DNA! Documentul care aruncă în aer PSD! Dragnea o reclamă pe Dăncilă că a fraudat banii UE și nu i…

5 S-o salte procurorii, că n-are imunitate! Dăncilă, denunțată de Dragnea pentru fraudă cu bani europeni! Acest …

recomandări

Te ia DNA: Danut Groza

S-a lansat Milionarul pentru Android! Descarcă din Play Store

Tipul ăsta coboară un baraj vertical cu bicicleta