O PERSONALITATE PE ZI: Scenaristul şi regizorul Robert Altman

O PERSONALITATE PE ZI: Scenaristul şi regizorul Robert Altman

Scenaristul şi regizorul american Robert Altman s-a născut la 20 februarie 1955, în Kansas City, potrivit https://apnews.com/ .

A urmat şcoala catolică şi ulterior Liceul Catolic, mergând apoi la Liceul Rockhurst. A fost trimis ulterior la Wentworth Military Academy în Lexington, Missouri, unde a luat parte la cursuri prin intermediul Junior College. S-a înscris, în 1945, în Forţele aeriene ale SUA şi a fost încadrat în postura de copilot pe bombardierul B-24. După ce a părăsit serviciul militar, a devenit fascinat de filme şi s-a dedicat industriei de profil. A studiat ingineria la Universitatea Missouri (1947).

La Hollywood, Altman a început ca actor, fiind distribuit în pelicula ''The Secret Life of Walter Mitty''. A compus muzică pentru producţia de pe Broadway - "The Rumors are Flying", a contribuit la scrierea scenariului producţiei ''Bodyguard'' (1948), şi a scris, chiar dacă nu a primit creditul necesar, povestea care a stat la baza ''Christmas Eve'' (1947). Pentru o scurtă perioadă a cochetat cu industria de publicitate, însă a renunţat, revenind în oraşul natal pentru a se dedica industriei de film.


În 1950 a devenit parte a companiei Calvin Co., unde o perioadă a scris scenarii şi s-a ocupat de editarea producţiilor, pentru ca ulterior să se dedice meseriei de regizor. A lucrat la documentare, filme educaţionale şi industriale, clipuri publicitare, în această perioadă a înţeles aspectele multiple ale muncii de regizor, potrivit www.imdb.com . A realizat peste 60 de scurtmetraje, abordând subiecte diverse. A scris scenariul pentru producţia de film ''Corn's-A-Poppin'' (1955), a semnat producţia şi regia pentru diferite reclame de televiziune, a semnat regia şi producţia pentru seria televizată ''The Pulse of the City'' (1953).


Citește și:

populare
astăzi

1 Cea mai mare notă luată de Piedone în viața lui a fost un 6...

2 VIDEO Soldați ruși spunând adevărul despre ce se întâmplă cu armata lor în Ucraina

3 VIDEO Frate, nu ți-ai dori să trăiești așa ceva... Ce o fi fost în capul piloților?

4 Urmează bomba acestor alegeri? / AUR nu îndeplinește „o condiție de fond, determinantă” și toate candidaturile ar putea fi respinse!

5 „A fost așa toată durata zborului de patru ore”