O PERSONALITATE PE ZI: Scenaristul şi regizorul Robert Altman

O PERSONALITATE PE ZI: Scenaristul şi regizorul Robert Altman

Scenaristul şi regizorul american Robert Altman s-a născut la 20 februarie 1955, în Kansas City, potrivit https://apnews.com/ .

A urmat şcoala catolică şi ulterior Liceul Catolic, mergând apoi la Liceul Rockhurst. A fost trimis ulterior la Wentworth Military Academy în Lexington, Missouri, unde a luat parte la cursuri prin intermediul Junior College. S-a înscris, în 1945, în Forţele aeriene ale SUA şi a fost încadrat în postura de copilot pe bombardierul B-24. După ce a părăsit serviciul militar, a devenit fascinat de filme şi s-a dedicat industriei de profil. A studiat ingineria la Universitatea Missouri (1947).

La Hollywood, Altman a început ca actor, fiind distribuit în pelicula ''The Secret Life of Walter Mitty''. A compus muzică pentru producţia de pe Broadway - "The Rumors are Flying", a contribuit la scrierea scenariului producţiei ''Bodyguard'' (1948), şi a scris, chiar dacă nu a primit creditul necesar, povestea care a stat la baza ''Christmas Eve'' (1947). Pentru o scurtă perioadă a cochetat cu industria de publicitate, însă a renunţat, revenind în oraşul natal pentru a se dedica industriei de film.


În 1950 a devenit parte a companiei Calvin Co., unde o perioadă a scris scenarii şi s-a ocupat de editarea producţiilor, pentru ca ulterior să se dedice meseriei de regizor. A lucrat la documentare, filme educaţionale şi industriale, clipuri publicitare, în această perioadă a înţeles aspectele multiple ale muncii de regizor, potrivit www.imdb.com . A realizat peste 60 de scurtmetraje, abordând subiecte diverse. A scris scenariul pentru producţia de film ''Corn's-A-Poppin'' (1955), a semnat producţia şi regia pentru diferite reclame de televiziune, a semnat regia şi producţia pentru seria televizată ''The Pulse of the City'' (1953).

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 Ucrainenii l-au aruncat în aer pe Krikulenko, fost deputat de Donețk, cu clubul său de noapte cu tot

2 E oficial! Gata, i-au izolat! 20.000 de soldați ruși sunt înconjurați la Herson! Ar putea fi cel mai mare măcel de după cel de-al Doilea Război Mondia…

3 Soldați ruși „eliberați de viață” după ce rezistența ucraineană le-a livrat plăcinte cu otravă de șobolani

4 ULTIMA ORĂ „Tot comandamentul armatei ruse s-a retras din Herson, s-a mutat pe malul stâng al râului Nipru”

5 Dragnea, gest de interlop. În noaptea nunții fiului său, „încins” de o melodie a lui Salam, a scos ceasul de la mână și i l-a dat manelistului...