O poveste care pare ireală...

O poveste care pare ireală...

La doar 33 de ani, Sebastian Marset a ajuns unul dintre cei mai mari baroni ai drogurilor din America de Sud, controlând un imperiu narco ce a inundat Europa de Vest cu cocaină și reușind să scape din mâinile a mii de agenți internaționali care continuă să îl caute și astăzi. Uruguaianul care își spune „Regele Sudului” a ales o metodă inovativă de a evita arestul: în loc să fugă, el s-a decis să își ascundă identitatea jucând ca mijlocaș în mai multe echipe profesioniste de fotbal, cu toate că nu merita nici să stea pe banca de rezerve, potrivit unei investigații The Washington Post .

Mijlocașul s-a dus să execute lovitura de pedeapsă. Era o dimineață însorită pe Stadionul Erico Galeano. În tribune, fanii în tricouri galben-albastre s-au ridicat în picioare. Toată atenția era îndreptată înspre jucătorul cu numărul 10. La marginea terenului, antrenorii își făceau cruce în timp ce jucătorul se pregătea să lovească mingea.

Numele lui era Sebastian Marset. El a apărut la Deportivo Capiata, o echipă profesionistă de fotbal din Paraguay, de nicăieri. Conducea un Lamborghini cu care făcea slalom prin parcarea stadionului. Arăta bine și era plin de tatuaje, bijuterii de aur și ceasuri Rolex.

Marset era un jucător mediocru, având abilitățile unui jucător de fotbal care a atins apogeul în timpul liceului. Dar când antrenorul echipei din Capiata, Jorge Nunez, l-a ținut pe bancă, jucătorii l-au înconjurat pe Nunez și i-au spus că Marset trebuie neapărat să joace.

„Mă tot întrebam: 'Cine naiba este tipul ăsta?'”, a spus Nunez într-un interviu.

Mai târziu, Marset i-ar fi dat antrenorului echipei o casă, pământ și două iahturi ca să îl lase să joace, potrivit The Telegraph .

Acum, Marset se afla în fața unui moment critic al meciului: scorul era 1-1 și trebuia să execute un penalty. Era 29 mai, 2021, la mijlocul unui sezon greu. O victorie putea fi începutul unei reveniri spectaculoase.

S-a lăsat tăcerea pe stadion, apoi mulțimea a început să ofteze și să mormăie. Mingea a trecut la un metru jumate de bara transversală. Nici măcar paznicul echipei nu și-a putut ascunde frustrarea, dând cu piciorul în iarbă și întrebându-se de ce soarta echipei a fost pusă în mâinile lui Marset.

„Regele Sudului” își îndeplinește un vis din copilărie: să joace pentru o echipă profesionistă de fotbal

În următorii doi ani, totul a devenit mult mai clar. Marset, după cum s-a aflat mai târziu, era unul dintre cei mai mari traficanți de droguri din America de Sud și unul dintre personajele cheie ale valului de cocaină care a inundat Europa de Vest, potrivit investigatorilor din America Latină, SUA și Europa.

În loc să se ascundă de autorități, Marset s-a folosit de averea pe care a strâns-o ca să cumpere și să sponsorizeze echipe de fotbal din America Latină și din Europa. Anchetatorii au aflat mai târziu că el se folosea de aceste echipe ca să facă spălare de bani cu milioane de dolari obținuți din vânzarea drogurilor.

Marset, care acum are 33 de ani, s-a folosit de această ocazie și ca să își îndeplinească un vis din copilărie: să joace în formula de start a unei echipe profesioniste de fotbal.

Sebastian-marset-baron-droguri Unele dintre meciurile pe care le-a jucat Marset s-au ținut la doar câțiva kilometri de locul în care a ascuns cadavrele rivalilor săi. Captură foto: X

Ani de zile după ce autoritățile au pornit o vânătoare mondială în căutarea lui Marset, „Milenialul Narco” rămâne în libertate.

Ascensiunea sa a fost extrem de rapidă. La vârsta de 28 de ani, Marset transporta cocaină și valize de bani prin America de Sud cu o flotă de avioane private. Până la 31 de ani, el a câștigat peste 1 miliard de dolari, potrivit estimărilor autorităților.

Marset a pus etichete pe transporturile sale de droguri cu numele „Regele Sudului”, porecla pe care încerca să o popularizeze.

Marset a plătit 10.000 de dolari ca să poarte tricoul cu numărul 10

Le dădea ordine adjuncților lui din patru țări diferite: unde să pună banii, cui trebuie să îi plătească șpagă, cum să ascundă cocaină în pachete de prăjituri sau boabe de soia.

Își omora inamici fără nicio ezitare, cerând sfaturi despre ce să facă cu cadavrele lor ca să dispară, potrivit mesajelor interceptate de autoritățile din Paraguay.

Când lua pauză de la principala sa ocupație, Marset juca fotbal – mai întâi la Capiata, unde și-a însușit același ton dominant pe care îl folosea atunci când coordona transporturile de droguri. S-a autopropus pentru postul de mijlocaș cu toate că se chinuia să țină pasul cu coechipierii săi.

Marset a plătit 10.000 de dolari cash ca să poarte tricoul cu numărul 10, purtat de Pele, Maradona și Messi. Când trântea vreun jucător advers la pământ, arbitrii „uitau” să fluiere fault.

Ascensiunea lui a coincis cu o explozie în traficul cu cocaină din America de Sud în Europa. Marset este cel care avea să perfecționeze traseul, trimițând tone de droguri din porturile uruguayene înspre Belgia, Olanda și Germania. Și-a făcut relații cu carteluri din toată lumea.

Legăturile lui Marset cu unii dintre cei mai importanți politicieni din America de Sud

În timp ce își construia imperiul narco și făcea spălare de bani cu veniturile obținute, Marset i-a cunoscut pe unii dintre cei mai puternici politicieni de pe continent.

Legăturile lui cu acești oameni influenți erau cât se poate de vizibile: a împrumutat avionul unui senator din Paraguay, a fost prins făcând trafic de droguri cu unchiul unui președinte al Paraguayului, iar unul dintre avocații lui s-a întâlnit cu oficiali uruguayeni de nivel înalt ca să obțină eliberarea sa din închisoare.

Unele dintre cele mai importante relații ale sale, însă, erau cele din lumea fotbalului.

Legătura dintre traficul de droguri și fotbal este aproape la fel de veche precum războiul împotriva drogurilor desfășurat de SUA, început de Richard Nixon în 1971, atunci când președintele american a spus despre consumul de droguri că este „inamicul public numărul unu”.

Sebastian-marset-baron-droguri-3 Sebastian Marset dispărea și reapărea la o altă echipă de fotbal, de multe ori, având o nouă identitate falsă. Captură foto: Washington Post / Poliția Națională din Bolivia / Biroul procurorului general din Paraguay

Banii investiți în sport sunt imposibil de urmărit în multe țări din America Latină. Contractele jucătorilor, sumele de transfer, veniturile din vânzarea biletelor, comerțul cu produse asociate cu clubul – aproape toate pot fi mușamalizate, potrivit experților în spălare de bani, așa încât banii obținuți din vânzarea cocainei cu care echipa de fotbal este finanțată să se transforme ca prin magie în profituri legitime.

„Legalizarea fondurilor ilicite a fost făcută prin sporturi”, a scris biroul procurorului din Paraguay într-o anchetă internă de 500 de pagini despre Marset obținută de Washington Post.

A fost mai mult de atât. Fotbalul în America Latină stă la baza puterii și politicii. Pentru un baron al drogurilor, să conduci o echipă de fotbal, chiar și una din ligile inferioare, înseamnă să transformi puterea criminală în putere publică.

Pe urmele lui Pablo Escobar și „El Chapo”

În anii '80, Pablo Escobar, faimosul baron al drogurilor din Columbia, a investit în echipa de fotbal din orașul său natal, Atletico Nacional, reușind să o transforme în una dintre cele mai bune echipe din America Latină.

Când a fost reținut de poliție în 1991, a chemat jucători faimoși să joace fotbal pe terenul de la închisoare.

La începutul anilor 2000, Tirso Martinez, un asociat al traficantului de droguri mexican Joaquin „El Chapo” Guzman , a cheltuit milioane de dolari câștigați din vânzarea de droguri ca să cumpere mai multe echipe de fotbal din Mexic. Porecla lui Martinez, care s-a aflat după ce a fost arestat și extrădat în SUA în 2015, era „El Futbolista”.

Dar Marset este primul mare traficant de droguri care se folosește de statutul și averea lui nu doar ca să finanțeze echipe de fotbal, ci și ca să joace în ele.

Unele dintre meciurile pe care le-a jucat s-au ținut la doar câțiva kilometri de locul unde a ascuns cadavrele rivalilor săi după ce i-a eliminat, potrivit mesajelor descoperite de anchetatori.

Marset a scăpat dintr-o închisoare din Dubai

În funcție de persoana pe care o întrebi, cariera de fotbalist a lui Marset a fost ori o strategie sofisticată pentru a-și ascunde identitatea, ori o încercarea de a-și îndeplini un vis nerealizat.

În timp ce autoritățile din SUA și America de Sud îl căutau pe Marset prin toată lumea, inclusiv în Orientul Mijlociu și Europa, el era întotdeauna cu un pas înainte.

Dispărea și reapărea pe un alt teren de fotbal al unei echipe profesioniste, de multe ori, având o nouă identitate falsă.

Plătind șpagă, Marset a reușit să scape dintr-o închisoare din Dubai, chiar când oficialii americani încercau să pună mâna pe el.

Marset a lăsat în urmă o serie de victime importante, precum procurorul anti-corupție al Paraguayului, care a fost împușcat mortal în timp ce își petrecea luna de miere într-o stațiune turistică din Columbia.

sebastian-marset-baron-droguri-fotbalist-2 Soția lui Sebastian Marset, Gianina Garcia Troche, a fost arestată în aeroportul de la Madrid, după ce a zburat de la Dubai. Capturi foto: X

„Dacă vreți, continuați să mă vânați, dar vă spun că sunt departe”

În timp ce fugea de autorități, Marset lăsa mesaje video și audio în care își bătea joc de oficialii care erau pe urmele lui.

„Sunt prea deștept pentru voi”, a spus Marset într-un mesaj video înregistrat în luna august a anului trecut. „Dacă vreți, continuați să mă vânați, dar vă spun că sunt departe.”

Vara trecută, autoritățile i-au dat de urmă în capitala financiară a Boliviei, Santa Cruz, acolo unde trăia o viață de lux cu soția și copiii lui, cumpărând proprietăți și întâlnindu-se cu diverse vedete.

Marset a cumpărat o echipă mică de fotbal, Leones del Torno, a mutat-o la oraș și a jucat foarte slab, purtând tricoul cu numărul 23, la fel ca cel purtat de David Beckham la Real Madrid și LA Galaxy.

După ce ar fi fost alertat din timp, Marset a reușit să fugă cu câteva zile înainte ca sute de polițiști înarmați să descindă asupra vilei sale.

Marset a respins acuzațiile, s-a lăudat că a fost ajutat de șeful unității anti-narco a Boliviei ca să scape și a spus că a fugit din țară.

Soția lui Marset, arestată la Madrid, după ce s-a întors din Dubai

În noiembrie, Marset a oferit un interviu dintr-o casă ascunsă într-o regiune izolată, probabil undeva în mijlocul unei jungle din Paraguay.

Îmbrăcat într-un costum Louis Vuitton, el a continuat să își susțină nevinovăția și a făcut glume pe seama efortului internațional de a-l găsi.

Au trecut multe luni de zile în care nu s-a mai auzit nimic de Marset, până săptămâna trecută, atunci când soția lui, Gianina Garcia Troche, a fost arestată în aeroportul de la Madrid, după ce a zburat de la Dubai. Marset a rămas de negăsit.


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO „O femeie adevărată!” / Imaginile cu Andreea Bănică în bikini la 46 de ani fac furori printre fani

2 Foarte interesante amănunte...

3 Apar primele amănunte în cazul misterioaselor explozii ale pagerelor din Liban / Cine a pus totul la cale și cum a fost executat planul

4 Operațiunea secretă care va schimba lumea

5 Ce urmează să se întâmple? / SUA trimit în România noi echipamente și un contingent de forțe speciale, unitatea de elită a Armatei americane