O replică la scară mică a Statuii Libertăţii, adusă din Franţa, a fost instalată la Washington

O replică la scară mică a Statuii Libertăţii, adusă din Franţa, a fost instalată la Washington

La 135 de ani de când ''sora ei mai mare'' a sosit în portul New York, o replică la scară mică a Statuii Libertăţii a fost instalată în Washington drept simbol al prieteniei franco-americane la capătul unei călătorii marcate de numeroase măsuri de precauţie, informează AFP.

Statuia, cu o înălţime de circa 3 metri, a fost inaugurată miercuri după-amiază de ministrul francez de Externe, Jean-Yves Le Drian, alături de omologul său american, Antony Blinken.

''Este imperioasă reafirmarea valorilor simbolice ale statuii, cum ar fi libertatea, emanciparea, justiţia, au insistat cei doi lideri ai diplomaţiei, subliniind ideea continuităţii ''fraternităţii'' între Franţa şi Statele Unite.


Foto: (c) Evelyn Hockstein/REUTERS


''În faţa brutalităţii lumii, conflictelor de peste tot, luptei dintre puteri şi refuzului regulilor, este important să ne reamintim principiile fundamentale. Iar principiile fundamentale ne sunt comune'', a declarat Jean-Yves Le Drian.

''Parteneriatul nostru, munca noastră comună, destinul nostru comun este de asemenea important - aş spune chiar mai important - astăzi ca niciodată. Avem amândoi sentimentul de a continua pe acest drum remarcabil cu Statele Unite şi Franţa, împreună'', a declarat, în franceză, Antony Blinken.

Statuia din bronz a fost instalată în grădina reşedinţei ambasadorului Franţei în Statele Unite, la capătul unei călătorii în timpul căreia a trecut nu departe de Liberty Island, la sud de Manhattan, unde se află instalată varianta originală a Statuii Libertăţii.


Foto: (c) Evelyn Hockstein/REUTERS


''Sora cea mică a sosit'', a spus Philippe Etienne, ambasadorul Franţei la Washington.

''A petrecut o săptămână la New York, cu prilejul zilei naţionale a Statelor Unite - Independence Day - a stat pe Ellis Island şi s-a uitat la sora mai mare. Iar acum, a fost instalată cu prilejul zilei de 14 iulie'', a adăugat acesta.

Împrumutată de la Conservatorul Naţional de Arte şi Meserii din Paris (CNAM) şi realizată pe mulajul original al Statuii Libertăţii, operă a sculptorului Frederic-Auguste Bartholdi, statuia a călătorit depozitată într-un sarcofag din plexiglas, conceput special, şi introdus într-un container transportat de armatorul francez CMA-CGM. AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Cea mai mare notă luată de Piedone în viața lui a fost un 6...

2 „A fost așa toată durata zborului de patru ore”

3 STENOGRAME „Eugen Mîrtz i-a inoculat victimei ideea că prin sexul anal a salvat-o de la moarte deblocându-i o chakră ce controlează punctele vitale”

4 Prima intoxicare aruncată pe piață de Antena 3, un sondaj realizat de fostul ginere al lui Dan Voiculescu

5 VIDEO Surpriză totală / Cine ar fi „gurul” discipol al lui Gregorian Bivolaru săltat de mascați. Eugen Mârtz era invitat mereu la B1TV, la emisiunea Al…