O stea vizibilă cu ochiul liber oferă indicii despre coliziunea în Calea Lactee acum 11 miliarde de ani

O stea vizibilă cu ochiul liber oferă indicii despre coliziunea în Calea Lactee acum 11 miliarde de ani

O stea strălucitoare care poate fi văzută cu ochiul liber oferă noi indicii despre o coliziune petrecută în Calea Lactee cu peste 11 miliarde de ani în urmă, susţin astronomii, potrivit Press Association.

Steaua, denumită Indi, face parte din constelaţia Indus şi este vizibil din emisfera sudică.

Oamenii de ştiinţă cred că stele precum Indi sunt ''dovezi fosilizate'' şi conţin o mulţime de informaţii despre mediile în care s-au format.

Aceste globuri luminoase din gaz vibrează asemenea instrumentelor muzicale, iar astronomii spun că informaţiile suplimentare pe care acestea le oferă despre rezonanţa naturală a stelelor ar putea clarifica modul în care evoluează galaxiile.

O echipă internaţională de oameni de ştiinţă condusă de cercetători de la Universitatea din Birmingham a folosit date colectate de satelitul TESS (Transiting Exoplanet Survey Satellite) al NASA, lansat în 2018.

Cercetătorii au combinat apoi datele colectate de TESS cu informaţiile provenite de la misiunea Gaia a Agenţiei Spaţiale Europene (ESA), lansată în 2013 în scopul realizării unei hărţi tridimensionale a Caii Lactee.

Echipa de oameni de ştiinţă a descoperit că Indi a luat naştere la începutul existenţei Căii Lactee, însă atunci când galaxia a intrat în coliziune cu o altă galaxie pitică denumită Gaia-Enceladus, mişcarea sa a fost modificată.

"Întrucât mişcarea stelei Indi a fost afectată de coliziunea cu Gaia-Enceladus, ciocnirea a avut loc cel mai probabil după formarea stelei", a precizat Bill Chaplin, profesor de astrofizică la Universitatea din Birmingham şi autor principal al studiului.

Pe baza datelor colectate, cercetătorii cred că fuzionarea galactică dintre Gaia-Enceladus şi Calea Lactee a început cu circa 11,6 miliarde de ani în urmă.

"Întrucât putem vedea atât de multe stele din Gaia-Enceladus, credem că e posibil să fi avut un impact major asupra evoluţiei galaxiei noastre", a menţionat coautorul studiului, Ted Mackereth, tot din cadrul Universităţii din Birmingham.

"Înţelegerea acestui lucru este un subiect foarte la modă în astronomie, iar acest studiu este un pas important pentru a înţelege momentul când a avut loc această coliziune".

Cercetarea, finanţată de Science and Technology Facilities Council şi European Research Council, a fost publicată în revista Nature Astronomy.AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Cea mai mare notă luată de Piedone în viața lui a fost un 6...

2 STENOGRAME „Eugen Mîrtz i-a inoculat victimei ideea că prin sexul anal a salvat-o de la moarte deblocându-i o chakră ce controlează punctele vitale”

3 „A fost așa toată durata zborului de patru ore”

4 Prima intoxicare aruncată pe piață de Antena 3, un sondaj realizat de fostul ginere al lui Dan Voiculescu

5 VIDEO Surpriză totală / Cine ar fi „gurul” discipol al lui Gregorian Bivolaru săltat de mascați. Eugen Mârtz era invitat mereu la B1TV, la emisiunea Al…