O substanţă chimică toxică a fost descoperită în mai multe alimente din Bulgaria

O substanţă chimică toxică a fost descoperită în mai multe alimente din Bulgaria

O substanţă chimică toxică, oxid de etilenă, a fost descoperită în alimente comercializate pe piaţa din Bulgaria. De la începutul lunii septembrie până pe 29 octombrie 2021, Sistemul Rapid de Alertă pentru Alimente şi Furaje (RASFF) a primit aproape 60 de sesizări cu nivel de „risc grav”, privind prezenţa oxidului de etilenă în diverse tipuri de alimente importate în Bulgaria, avertizează site-ul aktivnipotrebiteli.bg. În aceeaşi perioadă, Bruxelles-ul a adresat opt avertismente în acest sens Bulgariei, iar în decursul ultimului an, au fost trimise 49 de astfel de notificări. Printre alimentele cu oxid de etilenă comercializate în Bulgaria se numără: salata rusească, îngheţata, jeleurile, maioneza şi zacusca.

Oxidul de etilenă (C2H4O) este un compus chimic organic, utilizat pe scară largă, ca materie primă în industria chimică, pentru producerea de etilenglicol, polietilen glicol, polisorbat şi altele.

În medicină şi farmacie, este utilizat pentru dezinfectarea dispozitivelor medicale. De asemenea, se mai foloseşte ca fungicid (pesticid), dezinfectant şi conservant pentru tratarea unor cereale. Oxidul de etilenă este un gaz otrăvitor, iar atunci când este inhalat în cantităţi mari, afectează plămânii şi sistemul nervos, având efecte cancerigene. Expunerea prelungită la oxidul de etilenă, cum ar fi consumul de alimente care conţin urme din această substanţă, poate provoca dezvoltarea limfoamelor, leucemiei şi cancerului de sân.

În UE, este interzisă tratarea cu oxid de etilenă a alimentelor gata de consum, însă substanţa este utilizată pe scară largă în Asia şi Africa.

Aproape 90% dintre alimentele depistate cu conţinut de oxid de etilenă sunt fie aditivi alimentari (din grupa E-urilor), fie produse care conţin aceste substanţe. Acestea sunt importate din Asia şi sunt folosite în cantităţi uriaşe în alimente gata de consum şi, în consecinţă, contaminate cu oxid de etilenă./ddaniela/sdm2

(www.novini.bg – 3 noiembrie)

Sursa: rador.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Horoscop vineri, 3 mai 2024. Cei din zodia Berbec fac o schimbare în viață, iar Scorpionii ignoră sfatul partenerului

2 Ucraina contraatacă și face ravagii pe tronsonul de cale ferată Moscova–Kursk

3 Asta e Rusia, oameni buni!

4 Umilință fără precedent pentru Armata SUA! / Trupe rusești au intrat într-o bază care găzduiește militari americani în Niger

5 Așa o fi?