Oamenii de afaceri prosperi nu trebuie excluşi din Camera Lorzilor, susţine un ministru britanic

Oamenii de afaceri prosperi nu trebuie excluşi din Camera Lorzilor, susţine un ministru britanic

Marea Britanie îşi doreşte un "amestec bogat" în Camera superioară a legislativului şi oamenii de afaceri prosperi nu trebuie excluşi din Camera Lorzilor, a apreciat luni ministrul britanic al comerţului internaţional, Anne Marie Trevelyan, după ce media britanice au scris despre legăturile dintre donaţii politice şi dobândirea de titluri nobiliare, relatează Reuters.

"Vrem un amestec bogat în Camera Lorzilor, dar să fie voci cu experienţă", a spus Trevelyan, rugată să comenteze o informaţie din Sunday Times conform căreia persoane care au donat peste 3 milioane de lire sterline Partidului Conservator au obţinut titluri de nobleţe.

"Nu cred că cineva care întâmplător este un om de afaceri foarte bun şi a obţinut foarte mulţi bani din activităţi de afaceri, asociate de regulă şi cu vaste acţiuni filantropice - şi sunt astfel de oameni în ţara noastră, oameni minunaţi din întreg eşichierul politic - trebuie împiedicat să acceadă în Camera Lorzilor", a comentat ministrul britanic.

Din Camera Lorzilor - care nu are un număr fix de fotolii, în prezent fiind 784 - fac parte, alături de reprezentanţi ai clerului şi nobili care au moştenit titlul, persoane numite de regină la recomandarea premierului sau a comisiei pentru numiri a camerei, acestea reprezentând practic majoritatea.

Premierul Boris Johnson a fost criticat de adversari după ce a cerut legislativului să protejeze un deputat despre care s-a stabilit că a încălcat reglementările cu privire la lobby, dar şi pentru vacanţele sale de lux şi renovările întreprinse la Downing Street.

Sâmbătă, fostul premier conservator britanic John Major (1990-1997) l-a criticat pe Johnson în legătură cu scandalul de lobby şi a acuzat partidul că a distrus reputaţia parlamentului. El a acuzat totodată că guvernul a încălcat legea şi a dat dovadă de "aroganţă" şi "corupţie politică", menţionând că nu ştie dacă va vota pentru actualul premier la următoarele alegeri.

Anne-Marie Trevelyan a asigurat pe de altă parte luni că Boris Johnson a respectat regulamentele în privinţa vacanţelor şi redecorarea de la Downing Street. AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO Atac cu rachete fără precedent al Ucrainei împotriva Rusiei

2 Voi ați văzut asta? / America, oameni buni...

3 VIDEO București 2024...

4 Așa o fi?

5 Misterioasa decizie a Armatei Chinei...