Oamenii de știință au descifrat misterul ciclurilor solare

Oamenii de știință au descifrat misterul ciclurilor solare

Oamenii de știință au descifrat misterul inversării la fiecare unsprezece ani, în medie, a ciclului magnetic al soarelui, o descoperire cu aplicații importante pentru anticiparea erupțiilor solare care pot perturba comunicațiile pe Pământ, informează vineri AFP.

Această descoperire, publicată joi în revista "Science", descrie existența unei puternice retroacțiuni ce are loc între câmpul magnetic al soarelui și fluxul de fluid conductor, care implică o mișcare de rotație internă.

Acestea sunt variațiile acestei rotații care determină perioada ciclului, au concluzionat cercetătorii care au utilizat o simulare pe calculator în 3D a interiorului unei stele similare soarelui.

În unele cazuri, cum este și al soarelui, câmpul magnetic oscilează pe o perioadă medie de zece ani. Alte stele au cicluri magnetice care variază între unul și zeci de ani. Pentru soare, variația este între opt și paisprezece ani.

Datorită diverselor programe utilizate, cercetătorii dețin în prezent informații cu privire la durata ciclurilor magnetice ale stelelor de tip solar, ei putând cunoaște cu o bună precizie, luminozitatea acestora, rotația și ciclul lor magnetic.

"Am făcut lumină în ceea ce privește mecanismul fundamental care determină durata ciclurilor, care ne va ajuta să facem prognoze pe termen lung cu privire la acest ciclu", a explicat pentru sursa citată Antoine Strugarek de la Universitatea din Montreal, autorul principal al lucrării.

Această nouă capacitate interesează în mod special producătorii și operatorii din domeniul comunicațiilor prin satelit care vor fi capabili să anticipeze mai bine viitoare exploziile solare, a explicat cercetătorul.

"Prin urmare, vom putea ști dacă următorul ciclu magnetic al soarelui din următorii zece sau douăzeci de ani va fi intens, de lungă sau de scurtă durată, ceea ce ne va permite să înțelegem, printre alte lucruri, ce tip de sateliți poate fi lansat pe orbită și care vor fi cele mai favorabile ferestre pentru lansare", a adăugat astrofizicianul.

Această lucrare a demonstrat că "ciclul de unsprezece ani este ciclul principal al tuturor stelelor de tip solar', a declarat Allan Sacha Brun, șeful Laboratorului de dinamica stelelor, a (exo)planetelor și a mediului lor din cadrul Institutului francez de cercetare a legilor fundamentale ale universului.

Simulările magnetismului stelelor de tip solar va permite în special o mai bună utilizare a datelor științifice colectate în timpul misiunilor viitoare ale "Solar Orbiter" al Agenției Spațiale Europene (ESA) având ca scop observarea soarelui, care urmează să fie lansat în 2018, și apoi ale lui PLATO (Planetary Transits and Oscillations of Stars) care ar trebui să începând din 2024 pentru a urmări exoplanetele, mai arată sursa citată.

AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

2 Foarte interesante amănunte...

3 Nu le zice rău Ciucă...

4 Era omul Rusiei? / O anchetă de contraspionaj duce la demiterea comandantului polonez al EUROCORPS, locotenent-generalul Jaroslaw Gromadzinski

5 „Le-am spus atunci, foarte clar: Într-o lună începe războiul”