Oamenii de ştiinţă creează Asgardia, primul stat în spaţiul cosmic: "Va fi ţara nimănui"

Un grup de oameni de ştiinţă lansează ceea ce ei numesc un stat-naţiune în spaţiu. Asgardia "va deveni un loc pe orbită care este un adevărat no man's land", se arată pe site-ul oficial conceput pentru Asgardia.

Oamenii de ştiinţă creează Asgardia, primul stat în spaţiul cosmic: "Va fi ţara nimănui"

Noua "naţiune" îşi propune să lanseze primul său satelit la sfârşitul anului viitor. Oamenii de ştiinţă ce-l înfiinţează speră ca Asgardia să fie într-o zi recunoscut de ONU. Dar unii experţi au pus sub semnul întrebării viabilitatea planului, având în vedere că dreptul internaţional interzice pretenţia de suveranitate naţională...în spaţiul cosmic.

"Cetăţenii Asgardiei, care vor fi examinaţi înainte de admitere, vor obţine în cele din urmă paşapoarte”, spune Lena de Winne, un membru senior al echipei de proiect, care a lucrat pentru Agenţia Spaţială Europeană timp de 15 ani.

"În mod clar este dificil să accepţi ideea că poţi fi cetăţeanul unei naţiuni pe care nu poţi pune piciorul", a declarat de Winne pentru BBC. "Dar eu sunt cetăţean olandez şi locuiesc acum la Paris ... Nu este nimic neobişnuit cu privire la această idee, dacă sunteţi cetăţean al unei ţări în care nu locuiţi şi în care nu vă duceţi."

Proiectul este susţinut de Aerospace International Research Center, o companie privată, fondată de savantul şi omul de afaceri rus, Dr. Igor Ashurbeiyli. El a glumit cu reporterii, în Paris, la un eveniment care anunţa proiectul. A spus că nu ar fi surprins dacă mass-media l-ar eticheta drept un "om de ştiinţă nebun" care spune "un nonsens total".

Pe site-ul său se arată că noua naţiune, al cărei nume provine de la un oraş celest din mitologia nordică, "va oferi o platformă independentă, liberă de constrângerea legilor unei ţări de pe Pământ". Grupul spune că va deschide noi oportunităţi în spaţiu pentru comerţ, ştiinţă şi "popoarele tuturor ţările de pe pământ."

Concursuri au fost organizate pentru a decide un imn şi un model de drapel naţional pentru Asgardia.

Profesorul Sa'id Mosteshar, director al Institutului de Politică şi Legislaţie Spaţială din Londra, pune sub semnul întrebării ideea că Asgardia ar putea fi recunoscut în conformitate cu dreptul internaţional. "Tratatul privind spaţiul cosmic ... acceptat de toată lumea, spune foarte clar că nici o parte a spaţiului cosmic nu poate fi însuşită de vreun stat", a spus Mosteshar. Având în vedere că Asgardia nu va fi asociat cu un teritoriu autonom, iar "cetăţenii" vor fi în continuare locuitori ai Terrei, perspectivele sale de recunoaştere sunt slabe, a adăugat profesorul.

Proiectul este finanţat personal de Dr. Ashurbeiyli în prezent, dar grupul a de cercetători a anunţat că vor căuta metode de "crowdfunding". Deja mai mult de 50.000 de oameni au aplicat online pentru a deveni "cetăţeni".

Acest aspect de crowdfunding sugerează că fondatorii grupului "nu au nici un plan real şi credibil de afaceri", a declarat profesorul Mosteshar. Cu privire la aspectele juridice, Dr. Ashurbeiyli spune că vrea să creeze o "realitate judiciară nouă în spaţiu". "Proiectul creează unui nou cadru de proprietate şi naţionalitate în spaţiu, care se va adapta legilor spaţiului cosmic actual, ce reglementează răspunderea, proprietatea privată şi de întreprindere, astfel încât acestea să fie adecvate în noua eră a explorării spaţiului,", a declarat Dr. Ashurbeiyli, potrivit BBC.

Sursa: mediafax.ro


Trimite pe WhatsApp

Citește și:

populare
astăzi

1 Viktor Orban / Vom îzbândi. Vom face mare Bazinul Carpatic. Vestul ne-a violat granițele și ne-a lăsat pradă co…

2 VIDEO Bătăuş pus la pământ dintr-o singură mişcare de un poliţist. Intervenţia a durat câteva secunde

3 Psihologă / Relația sexuală normală de care vorbește CTP-ul este aia în care bărbatului i se rupe dacă femeia s…

4 Marcel Vela, despre a treia etapă de relaxare: Vor fi multe surprize plăcute. Cu siguranță vor fi bine primite…

5 ALERTĂ Zece polițiști bucureșteni, infectați cu coronavirus. Sediul instituției ar putea fi relocat

recomandări

Te ia DNA: Dan Iulian Idolu

S-a lansat Milionarul pentru Android! Descarcă din Play Store

Coaste de miel cu mentă și chimion