Obama promite o tranziție respectuoasă, dar vigilentă cu Trump

Obama promite o tranziție respectuoasă, dar vigilentă cu Trump

Președintele american Barack Obama și-a luat rămas bun duminică, la Lima, de la scena internațională, promițând o tranziție respectuoasă, dar vigilentă cu succesorul său Donald Trump, ale cărui lipsă de experiență, personalitate derutantă și propuneri șocante au stârnit îngrijorări în întreaga lume, transmit AFP și DPA.

Obama, care va pleca de la Casa Albă la 20 ianuarie, a spus că vrea să se înscrie în tradiția americană, așa că se va abține de la a-și critica succesorul, în ultima sa conferință de presă în străinătate din cei opt ani ca președinte al SUA.

"Vreau să respect funcția (prezidențială) și să îi las președintelui șansa de a-și forma echipa și de a-și pune în practică politica, fără ca cineva să comenteze la fiecare pas", a spus Obama la finalul summitului Cooperării Economice Asia-Pacific (ASEAN) de la Lima.

Președintele american a reamintit că predecesorul său George W. Bush (2000-2008) s-a arătat "cât se poate de elegant" atunci când el însuși a ajuns la Casa Albă în 2008.

Însă Obama a adăugat imediat că va fi vigilent la eventuale atingeri aduse valorilor fundamentale ale SUA.

"În calitate de cetățean profund preocupat de țara noastră, dacă mi se va părea că anumite lucruri specifice, dincolo de idei și de divergențe politice, aduc atingere valorilor și ideilor noastre fundamentale și voi considera că este necesar să le apăr, atunci voi analiza situația", a spus el.

Pe termen scurt, Obama a afirmat că intenționează să își finalizeze munca în următoarele două luni până la finalul mandatului și că după aceea "o voi duce pe Michelle în vacanță, mă voi odihni, voi sta cu fetele mele, voi scrie puțin, voi reflecta".

Obama l-a criticat dur pe Donald Trump în timpul campaniei electorale. El l-a acuzat pe miliardar inclusiv că subminează 'democrația americană', atunci când candidatul republican a lăsat de înțeles că ar putea pune la îndoială rezultatul scrutinului de la 8 noiembrie în cazul unei victorii a contracandidatei sale, Hillary Clinton.

AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Așa se scrie istoria, oameni buni, din lucruri mărunte și neștiute...

2 Misterioasa navă iraniană care s-a întors ieri, subit, după trei ani, acasă

3 Document secret rusesc obținut de Washington Post

4 Foarte interesante amănunte...

5 Ucraina a încălcat „linia roșie nucleară” a Rusiei? / Culisele unui atac ucrainean asupra unei ținte-cheie din Rusia