Occidentul trebuie să se pregătească de un război de lungă durată și de o Rusie mai agresivă, avertizează un general ceh

Occidentul trebuie să se pregătească de un război de lungă durată și de o Rusie mai agresivă, avertizează un general ceh

Occidentul trebuie să se pregătească pentru un război de lungă durată în Ucraina şi pentru a face faţă unei Rusii din ce în ce mai ostile chiar şi după încetarea agresiunii sale militare împotriva țării vecine, a avertizat şeful Statului Major General al armatei cehe, Karel Rehka, într-un interviu publicat miercuri de Reuters și preluat de Agerpres .

Generalul Karel Rehka FOTO karpatalja.ma

După ce unii oficiali militari occidentali au fost citaţi sub rezerva anonimatului exprimându-şi preocuparea faţă de ritmul prea lent al contraofensivei armatei ucrainene, şeful Statului Major General al armatei cehe a declarat pentru Reuters că nu se simte frustrat de ritmul contraofensivei ucrainene.

Începând din momentul lansării contraofensivei, în primele două săptămâni ale lunii iunie, și până acum, armata ucraineană a eliberat 12 localități și a străpuns primele linii defensive deținute de ruși pe frontul de sud-est. După străpungerea liniilor de la Robotîne (Zaporojie) și Urojaine (Donețk), armata ucraineană se așteată să avanseze mai repede, în timp ce Moscova susține că a zădărnicit deja contraofensiva.

„Aşa arată o ofensivă militară. Nu este ca un film despre cel de-al Doilea Război Mondial. Este nevoie de timp”, a subliniat Karel Rehka.

În opinia generalului ceh, niciuna dintre părţile implicate în războiul din Ucraina nu are în prezent capacitatea de a-şi atinge în viitorul apropiat obiectivele ultime declarate.

„Nu va dura câteva săptămâni, va dura mult timp, probabil. Şi este important să continuăm să-i sprijinim pe ucraineni o lungă perioadă de timp”, a afirmat el.

Generalul Rehka a declarat că Republica Cehă, membră NATO, are încă arme în depozite pe care le-ar putea furniza Ucrainei, după ce a ajutat cu muniţie, tancuri, vehicule blindate, lansatoare de rachete şi obuziere.

„Am oferit multe având în vedere dimensiunea noastră şi ceea ce avem noi în armată. Credeţi-mă, trecem în revistă diferite depozite, precum şi planuri şi concepte şi încercăm să identificăm ce putem oferi în plus. Mai avem unele lucruri, inclusiv echipamente grele”, a spus el.

Potrivit șefului Statului Major General al armatei cehe, sprijinirea Ucrainei ajută Occidentul să câştige timp după ani de cheltuieli insuficiente în domeniul apărării. „Din punct de vedere militar, are sens, pentru că am dormit un pic mai mult. Nu am alocat suficiente resurse şi nu am acordat suficientă atenţie apărării noastre, nu doar noi, Cehia, ci şi alianţa occidentală colectivă”, a declarat el.

Din 2024, statul ceh va acorda 2% din PIB pentru apărare. Ca naţiune mică, Cehia nu se poate baza pe o abordare de uzură a conflictelor, dar are nevoie în schimb de un avantaj tehnologic, motiv pentru care autoritățile de la Praga au în vedere achiziţionarea de avioane F-35 de generaţia a cincea din Statele Unite, a precizat generalul Rehka.

Karel Rehka, care vorbeşte engleza şi rusa, este de părare că Moscova va acţiona mai puţin predictibil şi va reprezenta o ameninţare mai serioasă la adresa Occidentului chiar şi după încheierea războiului din Ucraina.

În acelaşi timp, remarcă el, războiul actual din Europa i-a făcut pe occidentali să ia mai în serios preocupările aliaților lor din estul Europei care au experimentat decenii de control din partea Moscovei în epoca sovietică.

„În general, cred că flancul estic este un pic mai ascultat în acest moment. Multe dintre lucrurile care sunt luate acum în serios au fost formulate înainte de statele baltice şi de Polonia, dar nimeni nu le-a ascultat”, a mai afirmat generalul ceh în interviul acordat pentru Reuters.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 „Ce s-a întâmplat în Europa de Est e un miracol economic fără precedent“

2 Rafinăriile Rusiei, la un pas de colaps după „vizitele” nocturne ale dronelor ucrainene

3 Amănunte din sondajele pe București. Singura certitudine este căderea ireversibilă a lui Piedone

4 VIDEO „Nasty” și-a ales candidatul pentru București! Pe cine susține fostul tenismen?

5 Rusia susține că Kim Jong-un va fi asasinat