Ofensiva asupra orașului Mosul a început așa cum a fost prevăzut (Pentagon)

Ofensiva asupra orașului Mosul a început așa cum a fost prevăzut (Pentagon)

Prima zi a vastei ofensive pentru eliberarea orașului irakian Mosul (nord) de sub controlul grupării jihadiste Stat Islamic (SI) s-a derulat conform previziunilor, și-a exprimat satisfacția, luni, Pentagonul, chiar dacă este vorba despre o "campanie dificilă ce ar putea lua timp", relatează AFP.

Forțele irakiene, sprijinite de cele 60 de țări ale coaliției internaționale împotriva SI, au declanșat luni ofensiva pentru recucerirea celui de-al doilea oraș ca mărime din Irak, ultimul bastion al grupării jihadiste în această țară.

"Până acum, prima zi s-a derulat așa cum a fost prevăzut", a afirmat purtătorul de cuvânt al Pentagonului, Peter Cook, în cursul unei conferințe de presă. "Încă de la prânz, forțele irakiene aproape își atinseseră obiectivul zilei", a declarat el.

Potrivit purtătorului de cuvânt, irakienii trebuie să arunce din aer în următoarele 48 de ore șapte milioane de manifeste deasupra orașului Mosul în care locuitorilor li se fac recomandări de securitate în perioada luptelor.

"În unele cazuri, o modalitate ar fi să rămână acasă, pentru că poate ar fi mai sigur decât să încerce să părăsească orașul", a subliniat Peter Cook.

În prezent, în Mosul se află aproape 1,5 milioane de persoane.

ONU se teme de un exod masiv al populației în afara orașului și de o criză umanitară cu sute de mii de refugiați.

În acțiunile declanșate luni sunt implicați vreo 30.000 de membri ai forțelor federale irakiene — armată, poliție, brigăzi antiterorism.

Consilieri militari americani oferă sprijin trupelor irakiene, dar purtătorul de cuvânt al Pentagonului a refuzat să precizeze câți dintre aceștia se vor găsi în imediata vecinătate a luptelor și dacă soldați americani vor intra în Mosul alături de trupele irakiene.

În orice caz, soldații americani se vor putea apropia suficient de linia frontului pentru a putea îndruma loviturile aeriene ale coaliției internaționale, a menționat el.

Peste 4.800 de militari americani au fost trimiși în Irak, cu misiunea de a pregăti și ajuta forțele guvernamentale, precum și cu funcții logistice.

După trauma războiului din Irak declanșat de președintele George W. Bush în 2003, în care aproape 3.500 de soldați americani și-au pierdut viața, președintele Barack Obama nu a dorit ca militari americani să ia parte de această dată la luptele terestre din Irak.

AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 PSD și PNL vor avea candidați separați la București: Gabriela Firea și Sebastian Burduja

2 O informație care dă fiori / Ce știe CIA despre intențiile Rusiei în Europa?

3 Piedone este pe punctul de a pierde inclusiv Sectorul 5... E disperare mare printre acoliții lui... Deh, s-a schimbat joaca...

4 AUDIO Numele lui Coldea, într-un nou scandal. Anca Alexandrescu a difuzat înregistrări depuse la DNA

5 Surprize în noul sondaj realizat de INSCOP la comanda News.ro