Ofensiva rusă în Ucraina. Moscova lansează atacuri pe trei fronturi

Ofensiva rusă în Ucraina. Moscova lansează atacuri pe trei fronturi

În teritoriile cucerite din nord, Rusia a acţionat pentru a-şi consolida controlul politic. În est, a efectuat o serie de atacuri, în timp ce mai la sud a fost obligată să-şi apere propriile poziţii.

În urma eşecului de a captura capitala Kiev, în primele zile ale războiului, Rusia şi-a folosit puterea superioară de foc pentru a câştiga teren în regiunea estică Donbas. Ultimul oraş din provincia Luhansk a căzut joi în mâinile forţelor ruseşti, iar de atunci Moscova şi-a înteţit atacurile asupra oraşelor şi satelor din provincia Doneţk. Cel puţin cinci centre urbane s-au aflat sub artileria rusească începând de sâmbătă.

Duminică, după un atac cu rachete asupra unui bloc de apartamente din localitatea Chasiv Iar din Doneţk, echipele de salvare au făcut eforturi de a scoate de sub dărâmături supravieţuitorii. 15 persoane au fost ucise şi alte cinci au fost salvate.

Într-un discurs susţinut sâmbătă preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a spus că nutreşte speranţa că noul influx de arme furnizate de Occident – între care noul ajutorul militar în valoare de 400 de milioane de dolari anunţat vineri de preşedintele SUA, Joe Biden – va contribui la ameliorarea dezavantajului său de foc şi „micşorarea capabilităţilor de atac ale Rusiei.

Luptele în a doua ţară ca mărime din Europei s-au concentrat în ultimele săptămâni pe o fâşie de teritoriu în formă de semilună din estul ţării, luptele întinzându-se din Harkov, în nord-est, trecând prin Donbas şi ajungând în oraşele sudice Mariupol şi Herson, ambele sub controlul Rusiei.

Moscova controlează deja 20% din Ucraina şi ţinteşte să anexeze teritoriile cucerite în actualul război. Sâmbătă a lansat atacuri asupra localităţilor din regiunea Harkov.

Săptămâna trecută, Rusia a instalat administraţii civile în teritoriile din regiunea Harkov aflate în prezent sub controlul său, inclusiv desfăşurând in drapel despre care agenţia rusă TASS a scris că „simbolizează legăturile istorice ale regiunii Harkov cu tradiţiile regiunii Slobojanşicina şi Rusia.

În sud, în provincia Herson, forţele ucrainene par să-şi fi amplificat eforturile de a ţinti depozite de muniţii şi echipamente ca şi concentrări de soldaţi ruşi. Oficialii ucraineni spun că forţele continuă să lovească poziţiile ruseşti din zonă premergător unei posibile contraofensive pentru a-şi lua înapoi teritoriile cucerite, relatează NYT.

Oficiali ucraineni au raportat bombardarea intensă a oraşelor şi a satelor din estul ţării, în condiţiile în care Moscova îşi continuă eforturile de a captura întreaga regiune Donbas. Guvernatorul regiunii Lugansk, în prezent ocupată de Rusia, a declarat că sunt schimburi de focuri de-a lungul întregii linii întâi a frontului.

„Numai în ultimele 24 de ore, armata rusă a atacat oraşele Nikolaev, Harkov, Krivoi Rog şi comunităţile din regiunea Zaporojie... Ruşii au ţintit chiar zone rezidenţiale, în mod absolut deliberat, intenţionat, au ţintit case obişnuite şi civili. Sunt victime, morţi şi răniţi”, a spus Volodimir Zelenski.

Trupele ruse vor încerca să preia controlul asupra autostrăzii E40 care leagă Doneţk de Harkov, deoarece au nevoie de ea pentru a captura regiunea Doneţk, spun analiştii serviciilor britanice de informaţii.

„Luptele de la Izium continuă să se concentreze de-a lungul axei autostrăzii E40. Controlul autostrăzii E40 va fi o ţintă importantă pentru Rusia, deoarece încearcă să avanseze prin regiunea Doneţk”, se arată în raportul din 10 iulie.

În acelaşi timp, artileria rusă continuă să lovească în regiunea Sloviansk din Donbas în regiunea Izium în nord şi lângă Lisiciansk în est.

„Trupele ruse au făcut, probabil, câteva mici avansuri teritoriale în jurul Popasnei”, notează serviciul de informaţii britanic.

Forţele Armate ale Ucrainei au distrus patru depozite de muniţii ruseşti în sudul Ucrainei, iar în urma lor inamicul a suferit pierderi de oameni şi echipamente, potrivit Comandamentului Militar Sud.

Guvernatorul din Lugansk, Serghei Haidai, a declarat sâmbătă că forţele ruseşti au organizat 20 de atacuri de artilerie, mortiere şi rachete în provincie în cursul nopţii, iar ruşii se îndreptau spre graniţa cu oraşul vecin Doneţk.

„Încercăm să limităm formaţiunile armate ale ruşilor de-a lungul întregii linii de front", a scris Haidai pe Telegram, descriind atacurile în termenii unui "adevărat iad", potrivit theguardian.com.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Cea mai mare notă luată de Piedone în viața lui a fost un 6...

2 VIDEO Soldați ruși spunând adevărul despre ce se întâmplă cu armata lor în Ucraina

3 VIDEO Frate, nu ți-ai dori să trăiești așa ceva... Ce o fi fost în capul piloților?

4 Urmează bomba acestor alegeri? / AUR nu îndeplinește „o condiție de fond, determinantă” și toate candidaturile ar putea fi respinse!

5 „A fost așa toată durata zborului de patru ore”