Ofensiva turcă în Siria: Nu a existat o evadare ''majoră'' a deţinuţilor din rândul SI ''în acest stadiu'' (responsabil american)

SUA nu "au constatat în acest stadiu o evadare majoră" a deţinuţilor din gruparea jihadistă Statul Islamic (SI) aflaţi sub controlul forţelor kurde în Siria în pofida ofensivei în curs în Turcia, a declarat marţi un înalt responsabil american, relatează AFP.

Responsabilul citat a dat asigurări în faţa jurnaliştilor că singurul "incident notabil" este legat de circa o sută de strămutaţi, în mare parte soţii sau copii ai jihadiştilor, care au dispărut după lansarea ofensivei turce.

Luni, ministrul american al apărării Mark Esper a estimat că ofensiva militară turcă împotriva unei miliţii kurde aliate occidentalilor în lupta împotriva Statului Islamic a provocat "eliberarea a numeroşi deţinuţi periculoşi" din rândul jihadiştilor.

La Pentagon se estimează totuşi că asta nu implică decât câteva zeci de deţinuţi care au ajuns în libertate din varii motive, în timp ce forţele kurde continuă să securizeze închisorile.

Înaltul responsabil american care a vorbit marţi sub acoperirea anonimatului a făcut din nou apel la europeni să-şi repatrieze concetăţenii deţinuţi în nord-estul Siriei, afirmând că preferă această soluţie unui transfer al lor către Irak, unde ar putea fi judecaţi de justiţia locală sau de un viitor tribunal internaţional.

El a dat asigurări că Washingtonul este "de acord, în principiu", cu ideea franceză a unei reuniuni ministeriale de urgenţă a coaliţiei internaţionale anti-SI.

"Dar nu are sens să ne întâlnim doar pentru a face o reuniune, vrem mai întâi să vedem ce poate ieşi din asta (...) ce presiune suplimentară poate rezulta pentru a ajunge la o încetare a focului" între turci şi kurzi, a pledat el.AGERPRES


Trimite pe WhatsApp

Citește și:

populare
astăzi

1 „Dar manual” / Renate Weber i-a dat fetei ei 100.000 de euro

2 Epidemiologul Molnar Geza: Al doilea vârf va fi depășit în două săptămâni. Nu se impune o nouă izolare

3 Manipulare ordinară a nevestei lui Cataramă / Dr. Adina Alberts, despre legea carantinei: „Nicolae Ceauşescu ar …

4 „Adio, Grecia! Nu mai mergem în viața noastră!” Revoltă pe forumuri, după ce Grecia a decis să suspende tempor…

5 VIDEO Zeci de vedete și influenceri au petrecut fără măști și distanțare la inaugurarea Hotelului Novum din Ol…