Oficial BNR: România are de parcurs o cale lungă pentru a avea o masă critică de convergență reală la zona euro

România mai are de parcurs o cale lungă pentru a avea o masă critică de convergență reală și structurală care să îndreptățească un demers de intrare în zona euro, a declarat, vineri, Daniel Dăianu, membru în Consiliul de Administrație al Băncii Naționale a României (BNR).

"Este o cale lungă până să putem spune că avem o masă critică de convergență reală și structurală care să îndreptățească un demers de intrare în zona euro, fiind cu sufletul împăcat că acest pas nu va conduce ulterior la necazuri mari. Diferențele de dezvoltare contează. Este necesară o masă critică de convergență reală, structurală și instituțională", a spus Daniel Dăianu, la prezentarea studiului "România și aderarea la Zona Euro".

Potrivit studiului, dacă România și-ar păstra ritmul mediu de creștere înregistrat în perioada 2000-2015, atunci ar reuși să ajungă din urma media Zonei Euro (ZE) în 27 ani, în vreme ce 75% din media Zonei Euro s-ar putea atinge în 13 ani (diferențialul ratei de creștere anuale față de ZE fiind de 2,5 puncte procentuale). Dacă România ar crește economic în medie cu 5% pe an (în mod sustenabil), atunci ar putea ajunge din urmă media ZE în 18 ani, iar nivelul de 75% din media ZE l-ar putea atinge în 9 ani, adică în 2024.

"În țările cu venituri per capita mai mici, moneda unică a indus dezechilibre ce cu greu se pot corecta. Și a fost stimulată supraîndatorarea. (...) Nu este clar dacă, fiind copleșite de intrări de capital, vor putea să ia măsuri macroprudențiale eficace", a spus Daniel Dăianu.

Conform studiului, sunt două pre-condiții fundamentale pentru aderarea la Zona Euro, respectiv realizarea unei mase critice de convergență reală ex ante (înainte de aderare) și îndeplinirea unor condiții de ordin structural, dar și reformarea mecanismelor și a aranjamentelor de politici ale Zonei Euro.

De asemenea, studiul arată că aderarea va fi o decizie politică, care trebuie să se bucure de cât mai larg sprijin democratic al cetățenilor. Decalajul mare de dezvoltare între România și Zona Euro este piedica esențială în adoptarea monedei unice, se mai arată în concluziile studiului.

AGERPRES


Trimite pe WhatsApp

Citește și:

populare
astăzi

1 Cine este femeia ucisă în bătaie la marginea Bacăului. Criminalul este de negăsit, după ce a anunţat că se sin…

2 CULISELE alegerii procurorilor din fruntea marilor parchete

3 ALERTĂ / Parchetul General anchetează felul în care mii de ruși și ucraineni au devenit cetățeni români fără să …

4 Cristina Guseth, atac șocant la ministrul Justiției: Predoiu este un parvenit, ca mulţi alţii, un om fără nici…

5 Care sunt simptomele coronavirusului din China? Seamănă foarte mult cu gripa, iar medicii spun că, dacă vor ex…

recomandări

Te ia DNA: MIRICA CRISTIAN

S-a lansat Milionarul pentru Android! Descarcă din Play Store

Tipul asta zboară printr-un munte într-o cascadorie la limită