Oficial japonez: Racheta lansată de Coreea de Nord putea atinge SUA

Oficial japonez: Racheta lansată de Coreea de Nord putea atinge SUA

Racheta lansată vineri de Coreea de Nord avea o rază de acţiune suficientă pentru atinge teritoriul Statelor Unite ale Americii, a declarat ministrul japonez al Apărării, Yasukazu Hamada, relatează Reuters.

O rachetă lansată de Coreea de Nord pare să fi ajuns pe teritoriul Japoniei FOTO EPA EFE

Proiectilul, în clasa rachetelor balistice intercontinentale (ICBM), a atins o altitudine de 6.000 km (3.730 mile), care acoperă o rază de 1.000 km (622 mile) pe o traiectorie înaltă, a indicat anterior Hirokazu Matsuno, secretarul şef al cabinetului nipon, conform Reuters, citată de Agerpres. Racheta a aterizat la aproximativ 200 km (124 mile) vest de insula Oshima-Oshima din prefectura Hokkaido (nord).

"Racheta balistică lansată de Coreea de Nord pare să fi aterizat în ZEE la vest de Hokkaido", a declarat Fumio Kishida.

Premierul Kishida a precizat că nu au fost semnalate daune la avioane sau nave aflate în largul insulei Hokkaido. El consideră absolut inacceptabil acest tir lansat de nord-coreeni. ZEE japoneză se extinde până la 370 de kilometri de zona de țărm.

"Am protestat ferm în faţa Coreei de Nord. (Aceasta) repetă actele de provocare cu o frecvenţă fără precedent. Reiterăm cu fermitate că acest lucru este absolut inacceptabil", a adăugat premierul nipon.

"Racheta este în prezent în aer"

Vineri dimineață Ministerul japonez al Apărării anunța că o posibilă rachetă balistică intercontinentală ICBM lansată de nord coreeni ar putea cădea în zona ZEE.

"Coreea de Nord a lansat o rachetă balistică de tip ICBM dintr-o poziţie aflată în apropierea coastei de vest a Peninsulei Coreene în jurul orei locale 10:14 (01:14 GMT). Detaliile sunt analizate, dar racheta este în prezent în aer şi ar putea cădea în ZEE a Japoniei", a adăugat ministerul, potrivit unui comunicat.

Coreea de Nord a lansat joi o nouă rachetă balistică, la câteva ore după ce a promis o ripostă „feroce” la consolidarea alianţei militare dintre Washington, Seul şi Tokyo.

Biden a promis un răspuns puternic și ferm

La începutul acestei săptămâni, în cursul unei întrevederi în marja summitului G20, în insula indoneziană Bali, preşedintele american Joe Biden a încercat să-l convingă pe omologul său chinez Xi Jinping să intervină pe lângă Coreea de Nord pentru a o determina să renunţe la efectuarea unui test nuclear, scrie Agerpres.

Preşedintele Biden, omologul său sud-coreean Yoon Suk-yeol şi prim-ministrul japonez Fumio Kishida au promis duminică un răspuns „puternic şi ferm” dacă Phenianul va efectua acest test, care ar fi primul din 2017 şi al şaptelea din istoria sa.

Ministrul nord-coreean de Externe Choe Son Hui a condamnat joi declaraţiile celor trei lideri, apreciind că acestea "aduc situaţia din peninsula coreeană într-o fază imprevizibilă".

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Cea mai mare notă luată de Piedone în viața lui a fost un 6...

2 „A fost așa toată durata zborului de patru ore”

3 Da, are 60 de ani și s-a calificat la concursul național de frumusețe Miss Argentina...

4 O nouă arestare la vârf în Rusia

5 VIDEO Surpriză totală / Cine ar fi „gurul” discipol al lui Gregorian Bivolaru săltat de mascați. Eugen Mârtz era invitat mereu la B1TV, la emisiunea Al…