Oficial polonez: Ucraina „nu poate visa” la UE fără a rezolva problema exhumării rămășițelor victimelor masacrului din Volânia

Oficial polonez: Ucraina „nu poate visa” la UE fără a rezolva problema exhumării rămășițelor victimelor masacrului din Volânia

Ucraina „nu poate visa să adere la Uniunea Europeană” fără a rezolva problema exhumării rămășițelor victimelor masacrului din Volânia, a declarat marți un subsecretar de stat din cadrul Ministerului polonez de Externe.

Mateusz Morawiecki la memorialul victimelor masacrului din Volânia FOTO EPA-EFE

„Din punctul meu de vedere, fără o soluție la această problemă - și mulți ucraineni sunt deja conștienți de acest lucru - Ucraina nu poate visa să adere la Uniunea Europeană” atâta timp cât „nu va exista o soluție la această problemă” și o „reconciliere pe termen lung”, a declarat Pawel Jablonski într-un interviu acordat pentru Radio ZET.

Întrebat direct dacă problema exhumării ar fi o condiție a sprijinului Poloniei pentru aderarea Ucrainei la UE, oficialul polonez a răspuns că „nu-i place să vorbească despre condiții”, dar a adăugat că o cooperare între Varșovia și Kiev ar fi dificilă fără rezolvarea acestei probleme.

În primăvara și vara anului 1943, membri ai Armatei Insurecționale Ucrainene (UPA), ramura înarmată a Organizației Naționaliștilor Ucraineni (OUN), au masacrat mii de polonezi în Volânia ocupată de naziști, o regiune care a făcut parte pe vremuri din Polonia. Mii de ucraineni au fost uciși ca răzbunare.

Istoricul ucrainean Serhii Plohii, director al Institutului Ucrainean de Cercetare de la Universitatea Harvard, estimează numărul victimelor poloneze între 60.000 și 90.000.

Numărul ucraineanilor uciși de polonezi în anii 1940 este estimat la 10.000 - 20.000, printre care 2.000 - 3.000 în Volânia, potrivit istoricului polonez Grzegorz Motyka.

În 2013, Parlamentul polonez a declarat masacrul comis din Volânia drept o „epurare etnică cu semne de genocid”.

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a promis în 2019 să ridice moratoriul asupra exhumării rămășițelor victimelor din Volânia, impus ca reacție la cazurile de distrugere a memorialelor UPA din Polonia.

Șeful statului polonez, Andrzej Duda, a declarat în august că obținerea permisiunii de exhumare joacă un rol crucial în relațiile polonezo-ucrainene, relatează The Kyiv Independent.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 „Ce s-a întâmplat în Europa de Est e un miracol economic fără precedent“

2 Rafinăriile Rusiei, la un pas de colaps după „vizitele” nocturne ale dronelor ucrainene

3 Amănunte din sondajele pe București. Singura certitudine este căderea ireversibilă a lui Piedone

4 VIDEO Președintele Iranului, Ebrahim Raisi, a murit / „Niciun semn de viață” la locul accidentului, spune televiziunea de stat iraniană

5 VIDEO „Nasty” și-a ales candidatul pentru București! Pe cine susține fostul tenismen?