Oficial taiwanez: Xi Jinping ar deveni „culpabil” pentru toți chinezii dacă ar ataca Taiwanul

Oficial taiwanez: Xi Jinping ar deveni „culpabil” pentru toți chinezii dacă ar ataca Taiwanul

Liderul de la Biejing, Xi Jinping, ar deveni „culpabil” pentru toţi chinezii dacă ar ataca Taiwanul şi nu ar câştiga un război, în contextul în care s-ar confrunta cu sancţiuni internaţionale şi izolare diplomatică, a considerat joi un înalt oficial de securitate de la Taipei, citat de Reuters.

Xi Jinping (în imagine) amenință Taiwanul cu o includere cu forța în teritoriul chinez FOTO AFP

China şi-a intensificat presiunea militară şi politică împotriva Taiwanului guvernat democratic în ultimii doi ani în timp ce încearcă să-şi afirme pretenţiile de suveranitate, pe care Guvernul de la Taipei le respinge cu fermitate, notează agenţia de presă britanică.

Duminică, la deschiderea unui congres care se ţine de două ori într-un deceniu al Partidului Comunist, aflat la putere în China, Xi a spus că depinde de poporul chinez să rezolve problema Taiwanului şi că China nu va renunţa niciodată la dreptul de a folosi forţa, deşi tot încearcă să obţină o rezolvare paşnică.

Vorbind cu reporterii la Parlament, Chen Ming-tong, şeful Biroului de Securitate Naţională al Taiwanului, a declarat că Xi s-ar confrunta cu un dezastru dacă ar da curs ameninţărilor de a ataca vreodată Taiwanul.

„Nu există nicio posibilitate de a câştiga folosind forţa pentru a ataca Taiwanul”, potrivit lui Chen.

China s-ar confrunta cu sancţiuni internaţionale şi izolare diplomatică dacă ar face acest lucru, a adăugat el.

„Xi ar pierde aşa-numita <<mare întinerire a naţiunii chineze>> şi ar deveni un culpabil al poporului chinez”, a spus Chen, folosind un termen ce se referă la cei care sunt mai degrabă etnic chinezi decât de cetăţenie chineză.

Guvernul Taiwanului afirmă că doar cei 23 de milioane de locuitori ai insulei îşi pot decide viitorul şi din moment ce Taiwanul nu a fost niciodată guvernat de Republica Populară Chineză, revendicările acesteia de suveranitate sunt nule.

„Este foarte clar că cele două părţi ar trebui să se respecte reciproc şi să se dezvolte separat, aceasta este calea care va aduce fericire oamenilor”, a spus Chen.

Preşedinta Taiwanului Tsai Ing-wen s-a oferit în mod repetat să reia discuţiile cu China bazate pe principiile egalităţii şi respectului reciproc, dar Beijingul a respins aceste oferte insistând că ea trebuie mai întâi să recunoască faptul că Taiwanul face parte din China, aminteşte Reuters.

Tsai supraveghează un program de modernizare militară pentru a răspunde ameninţării tot mai mari a Chinei, care în august a inclus exerciţii militare de război desfăşurate în apropierea insulei, în timp ce Beijingul a răspuns furios la o vizită la Taipei a preşedintei Camerei Reprezentanţilor SUA, Nancy Pelosi.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Așa se scrie istoria, oameni buni, din lucruri mărunte și neștiute...

2 VIDEO Atac cu rachete fără precedent al Ucrainei împotriva Rusiei

3 Voi ați văzut asta? / America, oameni buni...

4 Așa o fi?

5 VIDEO București 2024...