Oficial ucrainean de rang înalt, acuzat de pregătirea unei lovituri de stat în Georgia

Oficial ucrainean de rang înalt, acuzat de pregătirea unei lovituri de stat în Georgia

Conducerea de la Tbilisi a acuzat luni un înalt responsabil ucrainean că pregăteşte o lovitură de stat în Georgia. Acuzația survine într-un moment în care relaţiile dintre Tbilisi şi Kiev sunt tot mai tensionate.

Gheorghi Lortkipanidze FOTO Daily Beast

Guvernul de la Tbilisi este acuzat de cooperare cu Kremlinul, chiar dacă forţe ruse au fost desfăşurate în regiunile separatiste Abhazia şi Osetia de Sud începând cu 2008, când au au fost invadate de Moscova.

Serviciul georgian de securitate naţională l-a acuzat pe Gheorghi Lortkipanidze, şeful-adjunct al contraspionajului militar ucrainean, de „complotare” pentru „răsturnarea guvernului în mod violent”, cu complicitatea unui stat străin. Lortkipanidze este un fost ministru adjunct de Interne al Georgiei, informează AFP, potrivit Agerpres .

Securitatea naţională georgiană a enumerat de asemenea printre complicii georgienilor care luptă împotriva trupelor ruse în Ucraina inclusiv o fostă gardă de corp a ex-preşedintelui încarcerat Miheil Saakaşvili, care în trecut a ocupat funcţii oficiale în Ucraina.

Unele dintre aceste persoane „urmează un antrenament în apropiere de frontiera dintre Ucraina şi Polonia”, susţine securitatea naţională georgiană.

În iulie, Kievul l-a convocat pe ambasadorul georgian, acuzând Tbilisi că îl „torturează” în închisoare pe Miheil Saakaşvili, care este şi cetăţean ucrainean, precum şi consilier al preşedintelui Volodimir Zelenski.

Potrivit comunicatului georgian de luni, complotul prevede manifestaţii antiguvernamentale la Tbilisi „în octombrie şi decembrie”, date la care trebuie să fie publicate următoarele evaluări privind progresul Georgiei pe calea aderării la Uniunea Europeană.

În iunie 2022, Uniunea Europeană a refuzat să-i acorde Georgiei statutul de candidat la aderare, pe care l-a acordat în schimb Ucrainei şi Republicii Moldova, notează AFP.

Bruxellesul îi cere Georgiei mai ales reforme în materie de justiţie, de sistem electoral, de libertate a presei şi de luptă împotriva oligarhilor.

La începutul lui martie, zeci de mii de persoane au manifestat la Tbilisi, acuzând Guvernul că se îndepărtează de aspiraţiile pro-occidentale ale ţării.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO Dilema Danei Budeanu / „Dacă tu nu i-o sugi, cine i-o suge?”

2 Ea este românca rămasă goală în fața lui Mussolini, și și-a recuperat banii în 1931 punând pistolul pe masa bancherilor

3 Cineva din Europa de Est a dat 136 de milioane $ pe un apartament de lux din Dubai care nici măcar n-a fost construit

4 VIDEO Detalii tulburătoare despre crima căreia i-a căzut victimă tânăra de 23 de ani din București, însărcinată în 4 luni

5 VIDEO Pe Miss Venezuela 2023 o cheamă Ileana!