Oficial/Putin a numit un nou comandant în fruntea Flotei ruse a Mării Negre după exploziile umilitoare din Crimeea

Oficial/Putin a numit un nou comandant în fruntea Flotei ruse a Mării Negre după exploziile umilitoare din Crimeea

Flota rusă a Mării Negre din Crimeea a instalat un nou comandant, a anunțat miercuri agenția rusă de presă RIA Novosti, după ce bazele militare rusești din peninsulă au fost zguduite de explozii în ultimele nouă zile, transmite Reuters.

Viceamiralul Viktor SokolovFoto: Not supplied / WillWest News / Profimedia

Dacă se confirmă informația din presa rusească, înlăturarea comandantului anterior, Igor Osipov, ar marca cea mai importantă demitere a unui oficial militar în cele aproape șase luni de la invazia Rusiei în Ucraina, în care a suferit pierderi grele.

Noul șef, viceamiralul Viktor Sokolov, a fost prezentat membrilor consiliului militar al flotei în portul Sevastopol, potrivit surselor citate de RIA Novosti.

Una dintre surse a declarat că este "normal" că numirea să nu fie anunțată public în condițiile în care Rusia desfășoară ceea ce numește operațiunea sa militară specială în Ucraina.

Flota Mării Negre, care este venerată în Rusia, a suferit mai multe umilințe publice în cursul războiului pe care președintele rus Vladimir Putin l-a lansat la 24 februarie.

Exploziile s-au ținut lanț în Crimeea

În aprilie, Ucraina a lovit nava sa de război principală, Moskva, cu rachete Neptun, provocând incendierea și scufundarea acesteia.

Săptămâna trecută, baza sa aeriană Saki din sud-vestul Crimeei, în apropiere de cartierul general al flotei de la Sevastopol, a fost devastată de o serie de explozii care au distrus opt avioane de război, potrivit imaginilor din satelit.

Apoi, marți, explozii au zguduit un depozit de muniții la o bază militară din nordul peninsulei. Rusia a numit acest lucru un act de sabotaj, iar Ucraina a lăsat să se înțeleagă că este responsabilă.

Miercuri, serviciul de securitate FSB al Rusiei a declarat că a reținut șase membri a ceea ce a numit o celulă teroristă islamistă în Crimeea, deși nu a precizat dacă aceștia sunt suspectați de implicare în explozii.

Cine este Viktor Sokolov, noul comandat al flotei ruse din Marea Neagră

Fostul comandant, Osipov, în vârstă de 49 de ani, era la conducere din mai 2019, potrivit biografiei sale oficiale de pe site-ul ministerului rus al apărării.

Înlocuitorul său, viceamiralul Viktor Sokolov, în vârstă de 60 de ani, are o experiență vastă în comandarea navelor și unităților de dragare a minelor în anii 1980 și 1990, apoi a ocupat diferite posturi în Flota Pacificului și în Flota de Nord, ocupând funcția de comandant adjunct în cea din urmă.

Din 2020, el conduce o academie militară de prestigiu, notează Reuters.

Rusia se mândrește cu flota Mării Negre

Flota Mării Negre este mult mai mare decât marina ucraineană și este o sursă de mândrie națională care datează de la înființarea sa sub împărăteasa Ecaterina cea Mare în 1783.

Crimeea, pe care Rusia a confiscat-o de la Ucraina în 2014 și pe care a fortificat-o de atunci, reprezintă principala rută de aprovizionare pentru forțele de invazie rusești care ocupă sudul Ucrainei, unde Kievul plănuiește o contraofensivă în următoarele săptămâni.

Flota a blocat porturile ucrainene de la începutul războiului, în februarie, forțând oprirea exporturile de cereale, care abia acum au fost reluate, în baza unui acord negociat de Turcia și ONU.

Faptul că Ucraina a fost aparent capabilă să organizeze atacuri distructive asupra a ceea ce Moscova a considerat a fi o fortăreață sigură a fost o lovitură de moral.


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO Atac cu rachete fără precedent al Ucrainei împotriva Rusiei

2 Voi ați văzut asta? / America, oameni buni...

3 Așa o fi?

4 Așa se scrie istoria, oameni buni, din lucruri mărunte și neștiute...

5 VIDEO București 2024...