Oficialii ucraineni au apelat la serviciile de informații americane pentru a planifica contraofensiva, scrie NY Times

Oficialii ucraineni au apelat la serviciile de informații americane pentru a planifica contraofensiva, scrie NY Times

Depășind reticența de a-și împărtăși strategia, ucrainenii au reușit să folosească resursele SUA pentru a identifica țintele cheie ale Rusiei.

Sistem HIMARS in Ucraina FOTO Profimedia

Oficialii americani au lăudat minuțiozitatea pregătirilor ucrainene FOTO Profimedia

Înalți oficiali ucraineni au intensificat schimbul de informații cu omologii lor americani în timpul verii, în timp ce au început să planifice contraofensiva care le-a permis să obțină câștiguri substanțiale în nord-est în ultimele zile, o schimbare care a permis Statelor Unite să ofere informații mai bune și mai relevante despre slăbiciunile Rusiei, potrivit oficialilor americani, scrie The New York Times.

Pe tot parcursul războiului, Statele Unite au furnizat Ucrainei informații despre posturile de comandă, depozitele de muniții și alte noduri cheie ale liniilor militare ruse. Astfel de informații în timp real le-au permis ucrainenilor – despre care oficialii americani recunosc că au jucat un rol decisiv în planificare și execuție – să vizeze forțele ruse, să elimine generali de rang înalt și să forțeze ca depozitele de muniții să fie mutate mai departe de linia frontului rusesc.

Secretomania ucraineană

Anterior, oficialii americani de informații au spus că deseori au înțeles mai bine planurile militare ale Rusiei decât ale Ucrainei. Îngrijorați de faptul că împărtășirea planurilor lor operaționale ar putea evidenția punctele slabe și descuraja sprijinul american în continuare, ucrainenii își păzeau cu strictețee planurile operaționale chiar dacă informațiile americane adunau detalii precise despre ceea ce ordona Kremlinul și ce planificau comandanții ruși.

Dar, pe măsură ce Ucraina își stabilea planurile de ripostă împotriva rușilor, liderii de rang înalt de la Kiev au decis că împărtășirea mai multor informații cu Statele Unite ar ajuta la asigurarea unei asistențe mai mari, au declarat oficialii americani.

Înalți oficiali americani au refuzat să spună câte detalii din planul de contraofensivă a împărtășit Ucraina și cât de multe sfaturi au oferit Statele Unite. Însă un oficial a declarat că americanii au discutat „în mod „constant” cu Kievul despre modalitățile prin care Ucraina ar putea contracara avansul rusesc în estul țării.

Câștigurile din nord-est, inclusiv recucerirea orașului Izium, un nod feroviar cheie, au fost cele mai importante progrese pe care Ucraina le-a făcut până acum, au declarat înalți oficiali americani.

Nu este încă clar cât de mare va fi importanța strategică generală a acestor câștiguri, dar există semne că actuala ofensivă ar putea fi prima etapă a unei campanii care ar putea împinge înapoi linia frontului rusesc în mod semnificativ, au declarat experți militari și foști oficiali ai serviciilor de informații.

„Am crezut timp de câteva luni că Ucraina va împinge Rusia înapoi până la liniile de la 23 februarie până la sfârșitul anului”, a declarat generalul-locotenent în retragere Frederick B. Hodges, fost comandant de top al armatei americane în Europa, referindu-se la ajunul invaziei rusești. „Urmăresc logistica rusă și mi s-a părut că nu pot susține acest lucru. Moralul și disciplina lor și toate problemele legate de forța de muncă – pur și simplu nu este sustenabil pentru ei să facă ceea ce încercau să facă.”

Generalul Hodges a spus că succesul recent a indicat faptul că eforturile Ucrainei de a recuceri terenuri în sud și în est s-ar putea desfășura mai repede decât evaluase el anterior, pregătind chiar terenul pentru o încercare de a recuceri Crimeea anul viitor. Alți experți au fost de acord că valul s-ar putea schimba pentru Ucraina.

„Controofensiva armatei ucrainene e rapidă și ocupă teren chiar mai repede decât se aștepta”, a declarat Mick Mulroy, fost oficial al Pentagonului și ofițer CIA. „Acum este momentul ca armata ucraineană să exploateze orice oportunitate pe care o are de a degrada și distruge capacitatea Rusiei de a lupta.”

Tehnică standard de direcționare greșită folosită de trupele speciale americane

Actualii și foștii oficiali americani au lăudat minuțiozitatea pregătirilor ucrainene pentru contraofensivă. Decizia Ucrainei de a-și promova contraofensiva în sud înainte de a lovi în nord-est este o tehnică standard de direcționare greșită folosită de trupele americane de operațiuni speciale, care antrenează ucrainenii de la anexarea Crimeei în 2014.

„Acești băieți au fost antrenați timp de opt ani de trupele de Operațiuni Speciale americane”, a spus Evelyn Farkas, reprezentanul Pentagonului ce s-a ocupat de Ucraina și Rusia în administrația Obama. „Au fost învățați despre războiul neregulat. Au fost învățați de agenții noștri de informații despre dezinformare și operațiuni psihologice.”

Chiar dacă mesajele cu privire la ofensiv din sud ar fi putut fi o simulare, oficialii spun că și aceasta are importanță. Chiar și câștigurile mici din sud vor face mult mai dificil pentru forțele ruse să cucerească orașul-port Odesa, un obiectiv de război al președintelui Vladimir Putin.

Cu toate acestea, actualii oficiali americani au fost rezervați sâmbătă, spunând că este prea devreme pentru a stabili dacă armata ucraineană își poate menține avântul.

Ofensiva îi va afecta și pe ucraineni, care au suferit în special din cauza insuficienței artileriei. Armata ucraineană, de asemenea, a suferit pierderi grele. Trecerea în ofensivă este mai greu de dus decât apărarea. Unii oficiali americani cred că, cu cât Ucraina va avea mai mult succes în următoarele zile, cu atât Rusia va căuta mai multe modalități de a riposta.

Putin ar putea schimba tactica

Dar noua ofensivă a demonstrat că forțele ruse nu au reușit să depășească problemele fundamentale scoase la iveală în primele zile ale conflictului, au spus oficialii americani.

Putin ar putea căuta să folosească tactici diferite într-o nouă fază a războiului, mai ales dacă crede că moralul Ucrainei primește un impuls serios în urma contraofensivei de succes. Unii oficiali ucraineni de rang înalt cred că rușii ar putea recurge la atacuri cibernetice care vizează o mare parte a țării.

Gheorghi Dubinski, ministrul adjunct al transformării digitale al Ucrainei, a prezis vineri că în lunile următoare, pe măsură ce vremea se va răci, Rusia va încerca din nou să atace rețeaua energetică ucraineană, dăunând transportului electric sau închizând conductele.

„Următoarea fază este că vor încerca să învingă sectoarele noastre energetice și financiare”, a spus Dubinskii. „Am mai văzut acest scenariu”.

Ucraina se așteaptă ca Rusia să folosească mai multe atacuri de tip phishing pentru a distruge părți ale rețelei energetice sau pentru a combina atacurile cibernetice cu o campanie de bombardamente.

Sursa: adevarul.ro


populare
astăzi

1 Mare dreptate are Sebastian Lăzăroiu! / De citit și pilda cu „eruditul”

2 Răsturnare de situație în ultimul mare sondaj înainte de turul doi al alegerilor prezidențiale 2024

3 ALERTĂ Reacție fără precedent a SUA după apariția documentelor de la serviciile secrete în cazul Călin Georgescu!

4 Voi ați citit despre fenomenul ciudat care se întâmplă cu femeile din Suedia?

5 Cea mai nouă manipulare din aceste zile... / Ori ăștia sunt cretini, ori ne cred pe noi, românii, cretini...