Olanda: DENK, partidul fondat de doi deputați turci, intră pentru prima oară în legislativ

Olanda: DENK, partidul fondat de doi deputați turci, intră pentru prima oară în legislativ

Partidul DENK, fondat de doi deputați turci, a înregistrat miercuri primul succes electoral în Olanda, câștigând trei mandate în viitorul parlament, după numărarea aproape în totalitate a buletinelor de vot, transmite DPA.

"Noua Olandă a câștigat astăzi o voce în camera inferioară", a declarat liderul formațiunii, Tunahan Kuzu. El și-a exprimat speranța că, după încheierea numărării buletinelor la Amsterdam și Rotterdam, partidul său va obține un plus de mandate.

DENK a fost înființat de Tunahan Kuzu și Selcuk Ozturk după plecarea lor în 2014 din grupul parlamentar al Partidului Laburist (PvdA).

Potrivit lui Kuzu, DENK își propune să combată "xenofobia în creștere" pe scena politică olandeză, cu referire clară la liderul populist Geert Wilders.

Mesajul DENK a fost unul de "toleranță (...) un răspuns împotriva urii, pentru solidaritate și acceptare reciprocă", a afirmat el.

Succesul DENK a fost însă umbrit de criticile formulate de președintele camerei inferioare a parlamentului, Khadija Arib, de origine marocană, față de lipsa de reacție a lui Kuzu la declarațiile președintelui turc Recep Tayyip Erdogan în conflictul diplomatic dinaintea alegerilor.

"Mi-ar fi plăcut să-l văd de liderul DENK, dl Kurzu, distanțându-se de comentariile lui Erdogan. Alegațiile potrivit cărora suntem rămășițe ale naziștilor și fasciștilor sunt inacceptabile", a declarat Arib, într-o declarație la un post de radio, miercuri, în ziua alegerilor.

AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO „Ucrainenii au luat 8.000 de telefoane mobile și le-au pus pe stâlpi de doi metri, așa detectează dronele Shahed”

2 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

3 Așa o fi? /

4 Dezvăluirile neașteptate ale șefului serviciului secret din Ucraina

5 Culisele uriașului scandal care zguduie regimul Orban, în Ungaria