Olanda: Premierul Mark Rutte a supravieţuit unei moţiuni de cenzură

Olanda: Premierul Mark Rutte a supravieţuit unei moţiuni de cenzură

Premierul Mark Rutte a supravieţuit în noaptea de joi spre vineri unei moţiuni de cenzură în parlamentul olandez, depusă de opoziţia care l-a acuzat că a minţit în timpul negocierilor pentru formarea coaliţiei de guvernare, informează AFP şi Reuters.

"Rămân prim-ministru. Parlamentul mi-a dat un mesaj serios şi voi face tot ce pot pentru a recâştiga încrederea" a declarat presei Rutte, al cărui partid liberal VVD a câştigat alegerile legislative din 17 martie.

"A fost o chestiune foarte serioasă, pentru care mi-am oferit scuze", a spus Rutte, care a primit sprijinul celor două partide principale care au făcut parte din coaliţia sa anterioară, D66 (centru stânga) şi CDA (centru dreapta), în timp ce toate partidele de opoziţie au votat împotriva lui.

Nu este clar când şi în ce formă se vor relua negocierile pentru formarea guvernului.

Sigrid Kaag, lidera celui de-al doilea partid ca mărime din parlament, a declarat că nu este sigură dacă va fi dispusă să se alăture acum unui nou guvern condus de Rutte.

"În locul lui nu aş continua", a declarat aceasta, întrebată despre poziţia lui Rutte.

Criza a apărut joi, după ce Mark Rutte a recunoscut că a discutat în privat ce slujbă ar trebui să primească un deputat proeminent care îi criticase fostul cabinet. Rutte spusese anterior că nu a făcut acest lucru.

"Singurul lucru pe care îl pot face aici este să spun din adâncul inimii, să spun ce s-a întâmplat, ce a mers bine, ce a mers prost, că nu am minţit niciodată", a spus Rutte joi în parlament.

Rutte, un conservator în vârstă de 54 de ani, aflat în funcţie de mai bine de 10 ani, a făcut referire la experienţa sa şi a spus că speră să continue să conducă ţara.

Discuţiile despre formarea unui nou guvern au fost brusc suspendate pe 25 martie, când unul din negociatori a dezvăluit, fără să vrea, un document sensibil unui fotograf de presă în timp ce se grăbea să iasă din parlament după ce a aflat că a fost testat pozitiv la COVID-19.

Conform documentului, negociatorii discutau o poziţie "în altă parte" pentru popularul deputat creştin-democrat Pieter Omtzigt, un proeminent critic al cabinetului anterior al premierului Rutte, deşi partidul acestuia a făcut parte din coaliţia de guvernământ. Menţiunea criptică "în altă parte" a fost interpretată ca implicând în afara parlamentului sau în afara Olandei.

Omtzigt, care a depus miercuri jurământul ca membru al parlamentului, a declarat că înlăturarea implicată în acea referire este "un afront pentru alegătorul olandez".

În timpul dezbaterii din parlament, Rutte i-a cerut scuze lui Omtzigt pentru ce s-a întâmplat. AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

2 Foarte interesante amănunte...

3 „Le-am spus atunci, foarte clar: Într-o lună începe războiul”

4 VIDEO Trebuie să vedeți asta! / Cine o avea interesul ca tot ce poate elimina Rusia din Ucraina să fie dat doar cu pipeta?

5 Nu le zice rău Ciucă...