Olanda: Un tribunal de apel a decis că guvernul a introdus în mod legal restricţii de circulaţie

Olanda: Un tribunal de apel a decis că guvernul a introdus în mod legal restricţii de circulaţie

Un tribunal de apel din Olanda a decis vineri că guvernul a avut dreptul să impună restricţii de circulaţie pe timp de noapte în contextul combaterii epidemiei de COVID-19, curtea invalidând astfel ordinul unei instanţe inferioare care a provocat confuzie săptămâna trecută, informează Reuters.

În decizia ce se constituie într-o victorie clară pentru guvern, instanţa de apel a stabilit că acesta şi-a folosit în mod legal prerogativele de urgenţă pentru a institui restricţiile, primele de acest fel după Al Doilea Război Mondial, şi a făcut dovada într-un mod corespunzător că măsura este necesară pentru frânarea epidemiei.

Tribunalul districtual de la Haga a dat câştig de cauză unor activişti anti-lockdown săptămâna trecută, stabilind că guvernul nu a explicat în mod clar de ce are nevoie de prerogative de urgenţă în acest stadiu al epidemiei.

Decizia de vineri are însă puţine implicaţii de ordin practic, dat fiind că guvernul a ocolit săptămâna trecută ordinul de a renunţa la restricţiile de circulaţie, introducând o nouă lege care îi oferă o bază legală mai solidă.

Totodată, a prelungit restricţiile de circulaţie între orele 21.00-04.30 cu cel puţin trei săptămâni, până la 15 martie, pe fondul avertizărilor experţilor despre un iminent al treilea val de epidemie.

Instituirea acestor restricţii la 23 ianuarie a fost urmată de mai multe zile de proteste.

În Olanda, barurile, restaurantele şi magazinele cu produse neesenţiale sunt închise deja de mai multe luni.

Marţi, numărul cazurilor noi de infectare cu coronavirus crescuse cu aproximativ 20% într-un interval de şapte zile, iar bilanţul total al contagierilor de la debutul pandemiei a depăşit 1 milion în cursul acestei luni. AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Schimbarea importantă făcută de Loteria Română în Săptămâna Mare

2 Horoscop vineri, 3 mai 2024. Cei din zodia Berbec fac o schimbare în viață, iar Scorpionii ignoră sfatul partenerului

3 VIDEO Cea mai mare afacere a Securității / „Era o adevărată fabrică de bani. Nu știu dacă mai era cineva în România acelor ani care să câștige atât de m…

4 VIDEO Ce a căutat Piedone la Istanbul?

5 S-a dat „liber la Rusia”? / „Sunt deja țări care au furnizat Ucrainei aceste arme fără condiții”