Olt: Lebăda salvată de pompieri la Stoenești, eliberată în stare bună pe râul Olt, la Fărcașele

Olt: Lebăda salvată de pompieri la Stoenești, eliberată în stare bună pe râul Olt, la Fărcașele

Lebăda rănită de alice, care a fost salvată marți de pompieri de la Inspectoratul pentru Situații de Urgență Olt de pe un lac înghețat din comuna Stoenești, a fost eliberată miercuri la prânz, în stare de sănătate bună, pe râul Olt, la barajul de la Fărcașele, potrivit medicului veterinar Nicolae Dumitrescu.

Acesta a declarat miercuri, pentru AGERPRES, că lebăda salvată de pompieri prezenta răni ușoare provocate de alice într-o aripă și în partea posterioară și miercuri, după ce a fost tratată a fost eliberată în arealul ei, pe lacul de acumulare de pe râul Olt, în zona barajului din Fărcașele, unde imediat a fost acceptată de un grup de lebede adulte cu care a plecat spre largul apei.

"Este vorba de un pui de lebădă, are mai puțin de doi ani pentru că nu avea penajul în totalitate schimbat, care astăzi în jurul orei prânzului a fost eliberată în stare bună pe Olt, la Fărcașele, unde erau foarte multe lebede. A și intrat imediat în grupul de lebede, de fapt a fost foarte repede preluată de două lebede adulte și condusă spre grup apoi a aplecat cu acestea spre larg", a relatat medicul veterinar.

Medicul a mai precizat că a consultat lebăda marți seara, după ce a fost scoasă de pompieri de pe lacul înghețat de la Stoenești, i-a toaletat rănile, i-a administrat antibiotice și a lăsat-o peste noapte într-un adăpost cald. Miercuri lebăda a mai fost consultată de două ori și constând că are o stare generală bună a luat decizia ca pasărea să fie eliberată.

"Am consultat-o aseară, la fel și azi dimineață. Aseară avea o mică hemoragie în aripă și în partea posterioară, nu erau răni profunde, inițial am crezut că s-ar putea să fie nevoie de intevenție chirugicală, dar azi am constatat că avea o stare generală bună, nu mai sângera și în plus fiind încă pui a refuzat să mănânce și am considerat că este mai bine să o ducem în arealul ei, unde să se poată hrăni. De aseară i-am toaletat rănile, i-am administrat antibiotic și azi chiar se prezenta bine. A înnoptat într-un adăpost cald", a adăugat Nicolae Dumitrescu.

Marți după-amiaza pompierii de la Caracal au intervenit cu barca pe un lac înghețat din comuna Stoenești și au scos lebăda la mal, pentru a o duce la un medic veterinar.

Pentru salvarea lebedei au intervenit echipaje de pompieri cu o autospecială și o barcă pneumatică. Ei au spart mai întâi gheața de la malul lacului pentru a putea intra cu barca și apoi cea de la suprafața apei, până când au ajuns la pasărea aflată la circa 30 de metri de mal. Lebăda nu era blocată în gheață, însă din cauza rănilor nu se mai putea deplasa.

AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 Marele fâs / „Celebra avocată” adusă de frații Tate din America a înfrânt

2 VIDEO Priviți ce făceau soldații ucraineni cu 8 luni înainte ca Rusia să invadeze Ucraina

3 Dezvăluiri de ultimă oră! / „Pâmânt în schimbul păcii” / Șeful CIA a negociat în secret pacea cu Ucraina și Rusia, luna trecută

4 VIDEO Ce o fi căutat liderul PSD Ciolacu la ăsta acasă?

5 Citiți și voi ce se scrie în presa turcă despre războiul din Ucraina...