Olt: Vâlcov, trimis în judecată în două dosare de corupție, poate părăsi țara

Olt: Vâlcov, trimis în judecată în două dosare de corupție, poate părăsi țara

Fostul ministru al Finanțelor, Darius Vâlcov, trimis în judecată sub control judiciar în două dosare pentru fapte de corupție și luare de mită, poate părăsi țara, după ce Curtea de Apel Craiova a modificat marți conținutul măsurii controlului judiciar și a înlăturat obligația de a nu depăși limita teritorială a României.

Vâlcov este trimis în judecată pentru infracțiuni de corupție într-un dosar aflat la Înalta Curte de Casație și Justiție (ICCJ) și pentru luare de mită în alt dosar, aflat la Tribunalul Olt.

În luna iunie magistrații ICCJ au decis să modifice conținutul măsurii controlului judiciar pentru Vâlcov cât și pentru ceilalți inculpați din dosar și să înlăture interdicția de a părăsi țara. Procurorii DNA au contestat decizia dar pe 12 iulie ICCJ a respins contestația procurorilor.

În dosarul aflat la Tribunalul Olt, Vâlcov a solicitat să poată părăsi țara dar pe 27 iulie magistrații acestei instanțe i-au respins cererea și au menținut măsura controlului judiciar fără să modifice conținutul. Darius Vâlcov a contestat la Curtea de Apel Craiova soluția Tribunalului Olt și marți magistrații de la Craiova s-au pronunțat modificarea conținutului măsurii controlului judiciar și au înlăturat obligația de a nu depăși limita teritorială a României.

Potrivit soluției postată miercuri pe portalul instanței, Curtea de Apel Craiova a pronunțat marți o hotărâre definitivă în privința cererii lui Vâlcov de a părăsi țara.

"Admite contestația. Desființează în parte încheierea, în sensul ca înlătură, din conținutul măsurii controlului judiciar, obligația de a nu depăși limita teritoriala a României, decât cu încuviințarea prealabilă a organului judiciar în fața căruia se afla cauza (...). Menține celelalte obligații din conținutul măsurii controlului judiciar. Menține celelalte dispoziții ale încheierii. (...) Definitivă", se arată în soluția pronunțată pe 2 iulie de Curtea de Apel Craiova în dosarul în care Vâlcov a contestat hotărârea Tribunalului Olt din 27 iulie.

În dosarul aflat la Tribunalul Olt, Darius Vâlcov este trimis în judecată pentru fapte de corupție, termenul pentru administrarea probatoriului fiind fixat pe 14 septembrie.

La Tribunalul Olt se judecă fondul cauzei în dosarul instrumentat de DNA în care Darius Vâlcov este inculpat pentru luare de mită. Fostul ministru este acuzat că în perioada noiembrie-decembrie 2012, în calitate de primar, i-a pretins unui om de afaceri — denunțător în cauză — aproximativ 10% din sumele încasate de o societate de la Primăria Slatina, în baza unui contract semnat anterior, iar în perioada 21 ianuarie — 13 iunie 2013 a primit, în mai multe tranșe, de la respectiva firmă, printr-o altă intermediară, peste 2,1 milioane lei. Banii au fost pretinși pentru ca denunțătorul să nu întâmpine probleme în derularea contractului și să primească banii la timp pentru lucrările efectuate. Este vorba de contracte pentru reabilitarea centrului istoric al municipiului Slatina și pentru studii de fezabilitate, proiecte tehnice și lucrări la izolarea termică a unor blocuri.

La ICCJ se judecă dosarul în care Vâlcov este inculpat pentru trafic de influență, el fiind trimis în judectă în acest dosar în luna mai 2015. Vâlcov a fost acuzat de DNA de trafic de influență pentru că ar fi primit aproximativ două milioane de euro de la Theodor Berna, administratorul companiei Tehnologica Radion, firmă care a derulat contracte cu Compania de Apă Olt pentru extinderea rețelelor de apă și canalizare din orașele Slatina, Scornicești și Potcoava.

AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Horoscop luni, 18 martie. O zodie va fi trădată de cineva drag. Peștii vor avea parte de o surpriză

2 VIDEO Milionarul cu șase clase, o nouă aroganță

3 VIDEO Aproape interesant...

4 România construiește cea mai mare bază NATO din Europa

5 Pescobar a angajat-o pe noua Larisa