OMC îmbunătăţeşte prognoza privind comerţul în 2021 şi 2022

OMC îmbunătăţeşte prognoza privind comerţul în 2021 şi 2022

Organizaţia Mondială a Comerţului a îmbunătăţit estimările privind evoluţia comerţului mondial în 2021 şi în 2022, dar a avertizat asupra unei redresări în două etape şi a riscurilor legate de evoluţiei pandemiei de coronavirus (COVID-19) şi a problemelor din lanţurile de aprovizionare, transmite Reuters.

Anul acesta, schimburile comerciale internaţionale ar urma să înregistreze o creştere de 10,8%, după un declin de 5,3% în 2020. Pentru 2022 este estimată o expansiune de 4,7%. În aprilie, OMC previziona un avans de 8% în 2021 şi de 4% în 2022.

Îmbunătăţirea estimărilor reprezintă o veste bună, dar nu trebuie să reducem vigilenţa, din cauza riscurilor unor noi focare sau variante ale virusului. Ţările cu venituri scăzute, unde au fost administrate doar 28 de milioane de doze de vaccin, din totalul global de şase miliarde, sunt de asemenea rămase în urmă, a afirmat directorul general al OMC, Ngozi Okonjo-Iweala.

Exporturile Asiei ar urma să urce cu aproape 15% în 2021 decât în 2019, iar cele din Europa şi America de Nord s-au redresat semnificativ, dar Africa şi Orientul Mijlociu vor fi sub nivelul de dinaintea pandemiei, avertizează OMC.

Okonjo-Iweala încearcă să faciliteze încheierea unui acord în rândul celor 168 de state membre OMC pentru majorarea distribuirii de vaccinuri către ţările în curs de dezvoltare.

"Sperăm că va exista o soluţie pragmatică acceptabilă pentru ambele părţi", a declarat şeful OMC.

În privinţa problemelor din lanţurile de aprovizionare, OMC consideră că acestea se constată mai ales la anumite sectoare, în special în industria auto. AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

2 Foarte interesante amănunte...

3 „Le-am spus atunci, foarte clar: Într-o lună începe războiul”

4 VIDEO Trebuie să vedeți asta! / Cine o avea interesul ca tot ce poate elimina Rusia din Ucraina să fie dat doar cu pipeta?

5 Nu le zice rău Ciucă...