OMS afirmă că sunt necesare mai multe cercetări privind eficacitatea vaccinurilor asupra variantei Omicron

OMS afirmă că sunt necesare mai multe cercetări privind eficacitatea vaccinurilor asupra variantei Omicron

Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a declarat marţi că sunt necesare mai multe cercetări pentru a afla dacă vaccinurile anti-COVID-19 existente oferă o protecţie adecvată împotriva variantei extrem de contagioase Omicron, chiar dacă producătorii de vaccinuri dezvoltă o nouă generaţie de seruri, relatează Reuters.

Cea mai recentă notă de informare a agenţiei ONU îşi propune să răspundă celor mai importante întrebări despre noua variantă de coronavirus apărută prima dată în noiembrie, precum cele legate de severitatea, transmisibilitatea şi abilitatea sa de a evita protecţia oferită de vaccinurile existente. Aceasta stabileşte, de asemenea, priorităţile pentru statele sale membre.

Însă la una dintre întrebările cheie - dacă este nevoie de un nou vaccin specific pentru Omicron - agenţia ONU nu a putut oferi un răspuns imediat.

"Sunt necesare cercetări suplimentare pentru a înţelege mai bine abilitatea variantei Omicron de a evita protecţia oferită de vaccinurile anti-COVID-19 şi de imunitatea indusă de infecţie, dar şi răspunsurile specifice ale Omicron la vaccinuri", se afirmă în nota OMS.

Unii producători de vaccinuri dezvoltă deja o nouă generaţie de seruri care vizează varianta extrem de contagioasă detectată pentru prima dată în Africa de Sud şi Hong Kong.

Luni, directorul executiv al Pfizer, Albert Bourla, a declarat că un vaccin anti-COVID-19 modificat care vizează în mod specific varianta Omicron ar fi probabil necesar, iar compania sa ar putea avea unul gata de lansare până în martie.

La rândul său, compania Moderna a anunţat că lucrează la un vaccin candidat adaptat variantei Omicron, însă este puţin probabil ca acesta să fie disponibil în următoarele două luni. AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

2 Foarte interesante amănunte...

3 Era omul Rusiei? / O anchetă de contraspionaj duce la demiterea comandantului polonez al EUROCORPS, locotenent-generalul Jaroslaw Gromadzinski

4 Nu le zice rău Ciucă...

5 „Lebăda neagră”, noul trend pe internet după prăbușirea podului din Baltimore. Ce teorii ale conspirației circulă pe rețelele sociale