Omul cu sacoșa, zis „Bitanu”, deschide lista PNL Teleorman pentru Camera Deputaților/Barbu, mâna dreaptă a lui Orban, are două condamnări la activ: una la închisoare cu suspendare, alta pentru incompatibilitate

Omul cu sacoșa, zis „Bitanu”, deschide lista PNL Teleorman pentru Camera Deputaților/Barbu, mâna dreaptă a lui Orban, are două condamnări la activ: una la închisoare cu suspendare, alta pentru incompatibilitate

Omul cu sacoșa, zis „Bitanu”, deschide lista PNL Teleorman pentru Camera Deputaților/Barbu, mâna dreaptă a lui Orban, are două condamnări la activ: una la închisoare cu suspendare, alta pentru incompatibilitate.

Costel Barbu, în prezent secretar general adjunct al guvernului și unul dintre oamenii de încredere ai premierului Orban, este cap de listă al PNL Teleorman pentru Camera Deputaților la alegerile parlamentare programate pentru 6 decembrie.

În 2014, Barbu a fost condamnat la doi ani de închisoare cu suspendare pentru ultraj, iar în 2015 a fost condamnat de Înalta Curte pentru incompatibilitate, fiind demis din funcția de primar al comunei teleormănene Suhaia, dezvăluie  G4Media.ro .

”Mulţumesc colegilor din Biroul Politic Naţional pentru votul din această seară! Mulţumesc preşedintelui Ludovic Orban pentru ȋncrederea pe care mi-a acordat-o când a decis să deschid lista candidaţilor pentru Camera Deputaţilor ȋn Judeţul Teleorman! Mulţumesc ȋncă o dată teleormănenilor pentru ȋncrederea şi votul acordate la alegerile locale din 27 septembrie! Mai avem un hop şi după aceea putem să lucrăm timp de 4 ani, fără alegeri, la dezvoltarea judeţului nostru”, a scris Barbu pe Facebook, duminică seară, după ce conducerea centrală a partidului i-a validat candidatura.

Ascensiunea lui Costel Barbu în politică a început după congresul PNL din 2017, când Ludovic Orban a fost ales președinte al partidului. Cei doi deveniseră extrem de apropiați în contextul în care Barbu îi devenise lui Orban șofer ad-hoc în campania internă din partid din același an.

”Orban avea permisul de conducere suspendat și avea nevoie de un șofer care să îl ducă pe la filialele din țară, în campanie. Barbu a fost acela și, de atunci, au devenit foarte apropiați”, a declarat un politician local pentru G4Media.

Ulterior congresului, Costel Barbu a fost numit secretar general adjunct al PNL, iar în decembrie 2019, odată cu instalarea lui Ludovic Orban la Palatul Victoria, Barbu a fost numit secretar general adjunct al guvernului.

Condamnare pentru incompatibilitate

Costel Barbu a fost primar al comunei teleormănene Suhaia din 2008 până în 2015, când a fost demis în urma unei condamnări definitive pentru incompatibilitatea din partea Înaltei Curți de Casație și Justiție. Astfel, în iunie 2013 Agenția Națională de Integritate (ANI) l-a găsit pe Barbu în stare de incompatibilitate deoarece în primăria pe care el o conducea lucra și soția sa, Polexia Georgiana Barbu. Potrivit  raportului  ANI din 13 iunie 2013:

  • BARBU COSTEL, cât și BARBU POLEXIA-GEORGIANA s-au aflat în stare de incompatibilitate în perioada 17.06.2008 – 10.11.2010, întrucât s-au aflat în raporturi ierarhice directe. Astfel, aceștia nu au respectat dispozițiile art. 95, alin. (1) și (2) din Legea nr. 161/2003, potrivit cărora „nu sunt permise raporturile ierarhice directe în cazul în care funcţionarii publici respectivi sunt soţi sau rude de gradul I. […] Prevederile se aplică şi în cazul în care şeful ierarhic direct are calitatea de demnitar”.
  • BARBU POLEXIA-GEORGIANA deține, începând cu data 31.03.2004, funcția publică de referent în cadrul Compartimentului Impozite și Taxe Locale, Control Comercial și Urbanism – Primăria Comunei Suhaia, Jud. Teleorman. BARBU COSTEL exercită funcția de Primar al Comunei Suhaia începând cu data de 17.06.2008. În perioada 17.03.2003 – 10.11.2010, Compartimentul Impozite și Taxe Locale, Control Comercial și Urbanism s-a aflat în subordinea directă a Primarului Comunei Suhaia.

Barbu a contestat raportul ANI, dar Înalta Curte l-a condamnat definitiv în 2015, iar în baza sentinței prefectul din Teleorman l-a demis din funcția de primar. Ulterior condamnării, Costel Barbu a rămas în primărie pe funcția de city manager.

„Am dat concurs. A venit un reprezentant de la Agenţia Naţională a Funcţionarilor Publici şi a făcut parte din comisie. Totul este perfect legal“, a declarat Barbu pentru  Adevărul  în primăvara lui 2016.

Potrivit legii, la pachet cu o condamnare pentru incompatibilitate vine și interdicția de a mai ocupa o funcție publică vreme de trei ani de zile, astfel că Barbu nu a mai putut candida la alegerile locale din 2016. În locul său a candidat însă soția sa, Polexia, care a și câștigat mandatul de primar.

Candidatură respinsă în 2012 pe motive de integritate

Costel Barbu a intenționat să candideze în 2012 pentru un mandat de deputat din partea PDL, partid al cărui membru era. Candidatura sa a fost însă respinsă de Comisia de etică a partidului, condusă de fostul ministru al justiției Monica Macovei.

Potrivit portalului  stiri.tvr.ro , trierea potenţialilor candidaţi s-a făcut de către comisia lui Macovei luând în calcul şi verificările de la Registrul Comerţului, pe site-urile oficiale de licitaţii şi ale instituţiilor publice care au contracte, pe baza comunicărilor oficiale, dar şi pe baza documentelor aflate pe paginile de internet ale Agenţiei de Integritate, ale parchetelor şi în baza de date a Portalului instanţelor de judecată.

Cei mai mulţi dintre candidaţii respinşi erau deja cunoscuţi opiniei publice după ce au fost implicaţi în dosare de corupţie, au avut afaceri cu statul sau ar fi incompatibili cu statutul de parlamentar. Pentru alţi candidaţi însă, nu se cunoaşte motivul respingerii candidaturii, iar Comisia de Etică nici nu l-a făcut public.

Condamnat definitiv pentru distrugere, ultraj, tulburarea ordinii și liniștii publice și violare de domiciliu

În iulie 2010, Costel Barbu, primar de doi ani al comunei Suhaia, a fost trimis în judecată alături de alte 19 persoane pentru infracţiunile de distrugere, ultraj contra bunelor moravuri, tulburarea liniştii şi ordinii publice şi violare de domiciliu.

Dosarul penal a fost întocmit după ce Barbu, alături de sătenii din Suhaia, au luat cu asalt locuința construită pe malul lacului din localitate a unui om de afaceri. Pentru că afaceristul nu îi mai lăsa pe săteni să pescuiască, primăria l-a dat în judecată și a câștigat dreptul oamenilor de a folosi balta. Ulterior, pe 12 noiembrie 2009, Prefectura a emis un titlu de proprietate, prin care cetăţenii primeau lacul înapoi.

„În data de 12 noiembrie 2009, comisia judeţeană de punere în posesie a mers în comună, iar primarul, Costel Barbu a chemat la primărie mai mulţi localnici, cărora le-a pus la dispoziţie mijloace de transport, tractoare şi buldozere, pentru a merge împreună la baltă. O parte dintre aceştia au mers împreună cu reprezentanţii primăriei la locul unde trebuia să se bată ţăruşul, iar ceilaţi s-au deplasat la locuinţa lui Dinu Eduard”, a spus purtătoarea de cuvânt a Perchetului de pe lângă Tribunalul Teleorman, procuror Cocuţa Evaterina Ruscu, citată de  Adevărul .

”Puhoiul de oameni, aproximativ 200 de persoane s-a dezlănţuit la vederea oamului de afaceri şi cu buldozerul au distrus gardul casei, au incendiat un autoturism Dacia, au răsturnat un Jeep şi au spart geamurile de la casă şi de la uşi. Toate acestea se întâmplau în prezenţa edilului şef, care „era urcat pe una dintre maşini şi flutura titlul de proprietate al bălţii”, a mai spus procuroarea.

Oamenii îi cereau omului de afaceri să plece din comuna lor, lucru pe care acesta din urmă l-a făcut. Mascaţii nu le-au putut ţine piept localnicilor. Deşi echipaje impresionante ale S.P.I.R.-ului, dar şi zeci de jandarmi au sosit la locul cu pricina, nu au putut să-i stăpânească pe cei revoltaţi. Mai mult decât atât, la evaluarea pagubelor, făcută de Dinu Eduard, acesta a observat că pe lângă bunurile distruse, îi lipseau două autovehicule, de tip ATV şi ustensile pentru peşte, a mai notat Adevărul.

În 2013, Costel Barbu a fost condamnat de judecătoria Zimnicea la doi ani de închisoare cu suspendare pentru ultraj contra bunelor moravuri și tulburarea ordinii publice, sentința fiind menținută, prin decizie definitivă pronunțată în 2014, de Curtea de Apel București.

Perchezitii la Costel Barbu: Mascatii au cautat arme si droguri

Potrivit publicației locale  Turnul cu Știri , în iunie 2016 Serviciul de Combatere a Crimei Organizate din cadrul Inspectoratului Județean de Poliție Teleorman a efectuat percheziții la Suhaia, într-un dosar de evaziune fiscala. Vizat în dosar este fostul primar de la Suhaia, Costel Barbu, co-președinte al PNL Teleoman.

Potrivit publicației, perchezițiile nu au vizat activitatea lui Barbu ca fost edil, ci cea de administrator de firmă, existând suspiciuni de evaziune fiscală.

Contactat telefonic, Costel Barbu, le-a confirmat jurnaliștilor perchezițiile, adăugând faptul că mascații nu au găsit nimic în neregulă în locuința sa. ”Au cerut acte, ștampile de la societăți. Nu mai sunt acționar, adminstrator, deci nu am acte. Au întrebat de arme și droguri. Nu au ridicat nimic, pentru că nu au găsit nimic. Au plecat cum au venit”, a declarat Costel Barbu.

Foto: Secretarul general adjunct al guvernului, Costel Barbu, îi șoptește ceva premierului Ludovic Orban în cadrul unei ședințe de guvern / Sursa: Facebook


Citește și:

populare
astăzi

1 Așa se scrie istoria, oameni buni, din lucruri mărunte și neștiute...

2 Misterioasa navă iraniană care s-a întors ieri, subit, după trei ani, acasă

3 Document secret rusesc obținut de Washington Post

4 Foarte interesante amănunte...

5 Eduard Hellvig, atac dur la medicul Cîrstoiu: „Când spectacolul începe să fie fluierat, își iau trusa de machiaj și își văd de drum”