Omul de afaceri George Ivănescu, acţionar al firmei Murfatlar, adus la DNA în dosarul de corupţie şi evaziune cu prejudiciu de 600 milioane de lei

Omul de afaceri George Ivănescu, acţionar al firmei Murfatlar, adus la DNA în dosarul de corupţie şi evaziune cu prejudiciu de 600 milioane de lei

Omul de afaceri George Ivănescu, unul dintre acţionarii firmei Murfatlar, a fost adus cu mandat la DNA, în dosarul în care luni au fost făcute percheziţii la firme din industria viticolă şi la locuinţele mai multor persoane suspectate de fapte de corupţie şi evaziune fiscală, prin care ar fi fost produs un prejudiciu de aproximativ 600 de milioane de lei, relatează  News.ro .

George Ivănescu a fost ridicat în urma percheziţiilor şi adus la Direcţia Naţională Anticorupţie pentru a fi audiat, acesta fiind însoţit de ofiţerii care au pus în executare mandatul de aducere emis pe numele lui.

Procurorii DNA au făcut, luni, 28 de percheziţii în Bucureşti şi judeţele Constanţa, Ilfov, Buzău şi Prahova, la sediile unor firme din industria viticolă şi la locuinţele mai multor persoane.

Potrivit Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA), percheziţiile au loc într-un dosar în care se fac cercetări pentru infracţiuni asimilate infracţiunilor de corupţie şi evaziune fiscală, fapte care ar fi fost comise în perioada 2010-2014.

Surse judiciare au declarat, pentru News.ro, că în anchetă sunt vizate firme din industria viticolă, iar prejudiciul estimat până la acest moment este de aproximativ 600 de milioane de lei. 

Bomba Murfatlar explodează, în sfârșit, la DNA?

ANAF acuza companiile Murfatlar Romania SA, Euroavipo SA si alte firme de evaziune fiscala ce ar fi dus la prejudicierea bugetului de stat cu peste 700 de milioane de lei. Controlul Fiscului a urmarit activitatea firmelor din ultimii patru ani. Potrivit surselor citate, evaziunea s-ar fi realizat prin neplata taxelor si impozitelor si prin nerespectarea regimului de antrepozitare fiscala. Controlul realizat de Directia de Integritate din ANAF a dus si la prinderea unor inspectori ai Fiscului care ar fi sprijinit companiile mentionate.

Astfel, mai multi angajati ai ANAF ar fi comis infractiuni de abuz.

Prejudiciul total estimat de Fisc este de circa 160 milioane de euro, cea mai mare parte fiind atribuita firmei Euroavipo SA (peste 600 milioane de lei).

Controlul Fiscului a inceput in toamna anului 2014 si a acoperit activitatea firmelor din grupul Euroavipo in ultimii patru ani. ANAF a depus in luna aprilie doua sesizari la DNA in legatura cu cele doua firme.

Grupul Euroavipo, din care face parte si Murfatlar Romania SA, controleaza peste 25% din piata interna a bauturilor alcoolice. Printre brandurile detinute de grup se numara Unirea, Sankt Petersburg, Amador, Hanul Ars, Palinca de Buzau.

Firma SC Euroavipo SA este in acest moment in reorganizare judiciara, in urma intrarii in insolventa. Actionarul majoritar este GARLAND INDUSTRIES LIMITED, un off-shore din Insulele Virgine, cu 72% din actiuni. Ceilalti actionari semnificativi sunt Emanuel Dobronauteanu , Ion Dobronauteanu si Maria Ivanescu.

Firma SC Murfatlar Romania SA este, la randul sau, in insolventa. Cel mai important actionar este Euroavipo SA (cu 41,9% din actiuni).

Cele doua firme fac parte din grupul de firme infiintat si controlat de fratii Emanuel, Corneliu si Ion Dobranauteanu.

Scurt istoric

Cu zeci de firme detinute in mod direct si cu altele controlate prin intermediari, cu offshore-uri ascunse prin Panama si Insulele Virgine, patronii Murfatlar – George Ivanescu, Catalin Bucura si fratii Emanuel si Serban Dobronauteanu – deruleaza o incredibila schema financiara prin intermediul careia pagubesc statul roman cu sute de milioane de lei.

Ingineria celor patru baroni ai alcoolului vizeaza obtinerea de TVA de la stat si evitarea platii taxelor fiscale prin declararea insolventei firmelor pe care le detin. Societatile detinute de cei patru afaceristi isi cer una alteia insolventa, isi vand intre ele active si isi cesioneaza incrucisat creante. In acest mod, George Ivanescu, Catalin Bucura si fratii Dobronauteanu detin controlul in comitetele creditorilor, hotarand care datorii trebuiesc platite si care nu si, mai ales, genereaza o suveica a TVA de recuperat de la stat.

Afacerea Euroavipo SA

Inmatriculata la domiciliul actionarului George Ivanescu, in satul Posta Calnau – judetul Buzau, societatea Euroavipo SA a fost multi ani instrumentul prin care se procesa alcoolul rafinat importat in special din Spania. Tot prin aceasta firma s-a derulat si afacerea cu magazinele duty-free. La cererea actionarilor, SC Euroavipo SA a intrat in insolventa in aprilie 2012. La acea data, firma avea datorii bugetare de 50 milioane de lei, dar avea si de recuperat peste 400 milioane lei. Numai ca marea majoritatea a banilor pe care Euroavipo SA ii avea de recuperat era tot de la firmele controlate de aceiasi actionari: Bucura, Ivanescu si fratii Dobronauteanu -  cum ar fi Hansa Distribution, OTZ Central, Principal Company, Euro Trade Invest, etc.  In plus fata de cele 400 de milioane de lei pe care Euroavipo SA ii avea de incasat, in dosarul de insolventa au mai aparut aproape 65 de milioane de lei pe care firma ii avea de primit de la stat sub forma de TVA. De fapt, aceste 65 de milioane de lei au reprezentat miza insolventei, fiind solicitate cu multa indrazneala Fiscului drept returnare de TVA. Interesant este insa modul in care s-au derulat tranzactiile ce au generat TVA de 65 de milioane de lei.

TVA pentru o tranzactie din… 2018

Pentru a genera in numele Euroavipo SA TVA de incasat de la stat in valoare cat mai mare, afaceristii cu alcool au recurs la trucuri contabile, cumparand pe hartie, tot de la firmele lor, bunuri pentru care s-au emis facturi in avans sau mutand diverse active de pe o firma pe alta. Dupa aceasta schema, Euroavipo SA a achizitionat, desi se afla in insolventa, fabrica de alcool de la Ploiesti apartinand tot grupului de interese Murfatlar. Tranzactia, efectuata in plin proces de insolventa, s-a incheiat la data de 25.09.2012. Pentru suma de 67,146 milioane de lei, Euroavipo SA a cumparat de la firma Visteria Industries SRL fabrica de produse alcoolice din Ploiesti. „Cumparat” este un mod de a spune, caci, in realitate, nu s-a achitat niciun leu. Potrivit contractului de vanzare-cumparare nr. 1.341, Euroavipo SA s-a angajat sa achite o prima rata de 10% din pretul total de 67,146 milioane lei la data de… 31.10.2018, iar ultima rata, in… 31.10.2022. Asadar, fara a plati de fapt nici un leu, Euroavipo SA a generat o schema pentru a solicita statului decontarea a peste 12 milioane lei TVA.

„Vaca” de muls TVA

Vanzarea-cumpararea fabricii a fost doar un vehicul pentru ca Euroavipo SA sa acumuleze TVA de primit de la stat. Acest fapt este certificat si de actionariatul firmei ce a vandut fabrica de alcool de la Ploiesti. Verificand istoricul SC Visteria Industries SRL reiese clar ca aceasta face parte tot din grupul de interes al acelorasi patroni, Catalin Bucura fiind chiar actionar direct. Pana nu demult, firma Visteria Industries – inmatriculata, coincidenta, tot in Posta Calnau – a fost detinuta chiar de catre cumparatorul fabricii de la Ploiesti, adica SC Euroavipo SA. Pentru ca schema penala sa se inchida intr-un cerc perfect, dupa ce a vandut fabrica de alcool de la Ploiesti, firma SC Visteria Industries SRL a intrat si ea in insolventa dupa numai cateva luni. Era si firesc, caci dupa tranzactia cu fabrica de alcool, Visteria Industries SRL, in calitate de vanzator, se incarcase cu TVA de plata la stat.

Bani recuperati din facturari incrucisate

Suma cea mai mare de TVA de recuperat in numele Euroavipo SA a provenit dintr-o alta tranzactie la fel de suspecta. Tot in plin proces de reorganizare, Euroavipo SA a decis sa achizitioneze mari cantitati de materii prime necesare producerii de alcool de la SC Global Engineering SRL. Incheiate pe 3, 4 si 8 octombrie 2012, contractele cu SC Global Engineering SRL au totalizat 283,9 milioane de lei, suma pentru care s-a emis factura de avans. Aferent celor 283,9 milioane de lei, patronii Euroavipo SA au calculat ca au de recuperat de la stat TVA in suma de 54,317 milioane de lei. Suspiciunile privind decizia contractarii unor cantitati imense de materii prime facturate in avans cu scopul de a genera TVA de recuperat de la stat sunt alimentate si de istoricul firmei furnizoare de materii prime, SC Global Engineering SRL. Firma este detinuta de Catalin Florian Vasilescu, nimeni altul decat fostul partener al patronilor Ivanescu, Bucura si Dobronauteanu in societatile Fermele Murfatlar SA, Signus Romania Distributions SA, Hansa Distributions SRL. Asadar, tot o afacere facuta in interiorul aceluiasi grup de interese, afacere din care s-a nascut suma de 54,317 milioane de lei de recuperat de la stat.

Taxe neacceptate la masa credala

Patronii Euroavipo SA au mai avut o miza pentru a cere insolventa firmei: datoriile catre Autoritatea Nationala a Vamilor – Directia Regionala pentru Accize si Operatiuni Vamale Galati (ANV – DRAOV). Calculate ca fiind in cuantum de 27 de milioane de lei, taxele Euroavipo SA catre ANV nu au fost nici pana in prezent achitate si sunt slabe sanse de a mai fi recuperate vreodata. Caci, desi ANV – DRAOV Galati a solicitat inscrierea la masa credala a Euroavipo SA cu suma de 27,727 milioane de lei, creanta a fost initial admisa sub conditie suspensiva, deoarece Euroavipo SA a contestat obligatiile sale de plata. Apoi, la solicitarea altor creditori – evident, tot firmele patronilor Murfatlar, judecatorul sindic de la Tribunalul Buzau a inlaturat creantele Vamii din tabelul preliminar al creantelor. Comitetul creditorilor a fost format tot din firme controlate de grupul Ivanescu, Bucura, Dobronauteanu: Hansa Distribution SRL, Signus Romania Distributions SA si Garland Industries Limited.

Actiuni gajate – ferite de executare

Deoarece Euroavipo SA detine 41,94% din SC Murfatlar Romania SA – o alta afacere bagata in insolventa tot la cerere – patronii Ivanescu, Bucura si Dobronauteanu si-au luat masuri pentru a proteja pachetul mentionat de actiuni de o eventuala executare.  Actiunile detinute de Euroavipo SA la SC Murfatlar Romania SA au fost puse gaj in favoarea unor alte firme controlate de aceiasi patroni. Astfel, peste 3 milioane de actiuni detinute de Euroavipo SA la Murfatlar Romania au fost puse gaj pentru Signus Romania Distributions, iar alte 7,651 milioane de actiuni au fost gajate in favoarea Garland Industries LTD. In spatele acestor firme se afla aceleasi personaje.

Rotirea creantelor

O alta schema folosita a fost aceea de rotire a creantelor intre firmele grupului. In cazul de fata, Euroavipo SA a cumparat de la United Euro Distribution creanta pe care aceasta firma o avea de incasat de la OTZ Central. Apoi, imediat a fost bagata in insolventa si firma United Euro Distribution. Acest material a fost publicat de enational.ro în 2013.
Citește și:

populare
astăzi

1 Țara infracțională România / Două doctorițe au semnat acorduri de recunoaștere a vinovăției pentru divulgarea subiectelor la rezidențiatul din 2021

2 „Atâția sâni am, atâția se văd. Parcă e mai rău să nu ai”

3 Dacă asta nu o fi intoxicare ci realitate?

4 Injecția care rezolvă cea mai mare problemă a bărbaților, în pat. Medicii spun că nu are efecte secundare, iar rezultatul este garantat VIDEO

5 VIDEO Figuranții cu bani ne-au făcut de cacao / Artiștii trupei Coldplay, „extrem de afectați” după fluierăturile de la București la adresa tânărului ro…